Zuckerberg robbantott a milliárdosok között

Facebook Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője a világ negyedik leggazdagabb milliárdosává lépett elő kedden, ahogy a Facebook részvényei sikeresen kivédték a részvénypiaci eséseket. Ezzel Zuckerberg gyorsan meg is előzte Jeff Bezost, az Amazon alapítóját. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb közösségi oldala mögött álló, mindössze 31 éves Zuckerberg nettó vagyona a keddi amerikai tőzsdezárásig elérte az 50 milliárd dollárt. Ezzel a negyedik helyre lépett elő a Bloomberg milliárdosokat számon tartó indexén, megelőzve a mexikói América Móvil mögött álló Carlos Slimet és Jeff Bezost – írja a Bloomberg.

Mindez annak köszönhető, hogy bár kedden 0,4 százalékot esett a Facebook papírja, 2016-ban mégis

9,5 százalékkal erősödött,

a jelentős piaci turbulenciák ellenére is. A vállalat egyébként a múlt héten tette közzé a negyedéves gyorsjelentését, és az eredményei meghaladták az elemzői várakozásokat. Ezzel a Facebook a világ negyedik legnagyobb tőzsdén kereskedett vállalatává lépett elő a Google mögött álló Alphabet, az Apple, valamint a Microsoft mögött.

Mark Zuckerberg és felesége Forrás: teve Jennings/Getty Images for Breakthrough Prize

A többieknél az látszik, hogy például az Amazon részvényeinek idei 18 százalékos szakadása mintegy 10,6 milliárd dollárral vágta vissza Bezos vagyonát, akinek így „csupán” 49,1 milliárdja van. Bezos volt egyébként 2015 legjobban teljesítő milliárdosa, mivel sikerült megdupláznia a vagyonát. Carlos Slim ezzel párhuzamosan idén 3,3 milliárdot veszített, mivel az América Móvil komoly csapást szenvedett el a brazil gazdaság gyenge teljesítménye miatt.

Zuckerberg előtt az amerikai befektetési guru, Warren Buffett áll a harmadik helyen 59,6 milliárd dollárral. A második Amancio Ortega, aki többek között a Zara anyacégének, az Inditexnek a főrészvényese, és 69,3 milliárdos a vagyona, míg

az első a Microsoftot alapító Bill Gates, 78,7 milliárddal.

Külön érdekesség, hogy az egy évvel ezelőtt még csak a 15. helyen álló Zuckerberg az egyetlen az öt leggazdagabb milliárdos közül, aki idén növelni tudta a vagyonát. Nem mellékesen pedig ma ott tartunk, hogy a világ tíz leggazdagabb emberének a fele a technológiai szektorból jön.