Egy napig tartott a Google királysága

2016.02.04. 10:26

Újra az Apple a világ legértékesebb cége, a Google anyavállalata, az Alphabet mindössze egyetlen napig ülhetett a trónon. Az Apple részvényei erősödtek, így nőtt a cég piaci értéke, az Alphabeté viszont csökkent. A két óriásvállalat a közeljövőben valószínűleg egymást fogja előzgetni az első helyen, de az Alphabet van lendületben, részvényeinek értéke 46 százalékkal nőtt 12 hónap alatt.

Az Apple lett a világ legértékesebb cége február 3-án, szerdán. Az Apple részvényeinek értéke 2 százalékkal 96,35 dollárra emelkedett, a cég értéke így 534,2 milliárd dollár lett. A Google anyacége, az Alphabet részvényeinek értéke ezzel szemben 5 százalékkal 726,95 dollárra csökkent, a cég értéke így 515,1 milliárd dollár lett.

Egynapos királyság 

Az Alphabet egy nappal korábban taszította le a trónról az Apple-t. Az Alphabet ekkor hozta nyilvánosságra első negyedéves eredményeit, a kiváló számok hatására részvényeinek értéke 8 százalékkal megugrott, a cég piaci értéke 540 milliárd dollárra nőtt, ezzel lehagyta az Apple-t.

A Google egyetlen napig tartotta az első helyetForrás: AFP/Eric Thayer

Az Alphabet átvágott a mezőnyön 

A közeljövőben a két cég valószínűleg egymást fogja előzgetni az első és második helyen, írja a Usatoday.com. Viszont úgy tűnik, az Alphabet van lendületben. Az elmúlt 12 hónapban az Alphabet (korábban: Google) részvényeinek értéke 46 százalékkal nőtt, míg az Apple-é 20 százalékkal csökkent.

Átszervezte magát 

A Google 2015 augusztusában jelentette be, hogy átszervezi magát. Az Alphabet lett az anyacég, a Google pedig ennek leánya, ami már csak a keresővel, a Chrome böngészővel, az Android operációs rendszerrel és a YouTube videómegosztóval foglalkozik. Minden egyéb tevékenységet más leányvállalatokba szerveztek át.

Larry Page, a keresőcég társalapítója azt mondta, az átalakulásra azért volt szükség, mert a Google-nél nem akartak abba a hibába esni, hogy nem követik az üzleti élet változásait. Valamint a keresőcég nagyon sok dologba nyúlt bele az elmúlt években, amiknek gyakorlatilag semmi közük nem volt a korábbi motorfejlesztésekhez vagy az Androidhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK