Ereszt az albérletlufi

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Vége a fővárosi albérletboomnak. Budapesten februárban átlagosan 160 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat, ami megegyezik a tavaly februári szinttel. A megyeszékhelyek és megyei jogú városok közül Győr, Sopron és Székesfehérvár számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban átlagosan havi 120 ezer forintért adnak ki egy lakást. Az ingatlan.com előrejelzése szerint a jövőben az albérletpiacról az új lakások piacára kerül a hangsúly.
Vágólapra másolva!

Bár a lakáspiacot január óta a családok otthonteremtési kedvezménye tartja lázban, de ez elsősorban az új lakások piacára hat, arra is csak hosszabb távon.

Nem repülnek tovább az albérletárak Forrás: MTI/Marjai János

Közben a többi szegmensben is változások vannak, így például a múlt évben jelentős élénkülést elkönyvelő albérletpiacon, ahol trendforduló jelei látszódnak. Legalábbis erre utal az ingatlan.com friss összesítése, amelyben több mint 5 ezer hirdetés alapján a kiadás szempontjából legnépszerűbb 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások február elején meghirdetett bérleti díját vetette össze a tavaly februári árakkal.

Albérletárak Budapesten Forrás: Ingatlan.com

A végeredmény szerint idén február elején az országos átlag szerint

egy 50-70 négyzetméterest lakást havi 150 ezer forintért kínáltak a tulajdonosok,

ami 7 százalékos növekedést jelent. Ez első látásra azt mutatja, hogy folytatódik a tavalyi drágulás, ám a részletes adatokból látszik, hogy más a helyzet. Az országos átlagot ugyanis nagyon felhúzzák a magas budapesti árak, miközben a fővárosban

megállni látszik a bérleti díjak tavalyi irreális növekedése

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vannak persze kerületek, amelyek a fővárosi átlagárak stagnálása ellenére kiugró áremelkedést értek el. A

XIII. kerületben 140 ezerről 172 ezer forintra, azaz 23 százalékkal nőttek

a bérleti díjak, a XI. kerületi lakások esetében 15 százalékkal 150 ezer forintra, a VIII. kerületben pedig 14 százalékkal 160 ezer forintra nőtt az átlagos havi bérleti díj – mondta a szakember.

A budai városrészek közül a II., a III. és a XII. kerületekben csökkentek az árak. Míg tavaly 169-173 ezer forint volt egy albérlet ára Budán, most 150 ezer forintra mérséklődött az átlagos díj mindhárom kerületben. A legdrágábban az V. kerületben kínálják a kiadó lakásokat, egy 50-70 négyzetméteres lakásért 200 ezer forintot kérnek, ez megegyezik a tavalyi adattal.

Győr, Sopron és Székesfehérvár élen jár

Győr, Sopron és Székesfehérvár számít a legdrágábbnak, mindhárom városban 120 ezer forint volt az 50-70 négyzetméteres lakások bérleti díja.

Albérletárak a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban Forrás: Ingatlan.com

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy tartósan véget ért-e az áremelkedés a fővárosi és az országos albérletpiacon, mindenesetre a fővárosban a megtorpanás jól látható a kínálati árakon. A következő időszakban elképzelhető, hogy a pár napra kiadott lakáshotelek veszítenek jelentőségükből, és inkább a hosszú távú lakáskiadás veheti át a főszerepet a piacon.