Hatszoros különbségek a csokköltségekben

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezés
Vágólapra másolva!
A nyugalmas ingatlanpiacot szétcsapta a csok. Még a panellakások ára is 5-7 százalékkal drágult december óta. Az albérletlufi kipukkadt, már nem emelkednek tovább az albérletárak. A Kika megemelte dolgozói bérét, hogy ne menjenek el, az IKEA pedig megmutatta a 2017-ben átadandó új áruháza látványterveit. Az OTP új bankot vett, Zuckerbergről, a Facebook alapítójáról pedig kiderült, hogy már a világ negyedik leggazdagabbja. Ibolya Tibor fővárosi főügyész ismertette a Quaestor-ügy 1548 oldalas vádiratának lényegét. Kiderült, hogy akár 25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát a Quaestor-vezért.
Vágólapra másolva!

2008-tól az utóbbi évekig szinte semmi nem történt az ingatlanpiacon. Majd jött az Airbnb és az alacsony banki kamatok, és végre beindult valami. Legalábbis a frekventáltabb helyeken megmozdult a forgalom, és elkezdtek emelkedni az árak.

Ezt a nyugalmat csapta szét az új csok.

Az emberek megőrülnek a 10 + 10 milliótól. Könnyen meg lehetett jósolni, hogy az új lakások árai emelkednek majd, de arra nincs magyarázat, amit az elmúlt hetek hoztak: még a panelek is 5-7 százalékkal drágultak december óta.

Most jó panelt eladni a csok miatt

Ha utánaszámolunk, akkor 17 százalékkal kellett volna csökkennie az új lakások árának, ha nem nyelik le az eladók az áfacsökkentést. Ehelyett – főként az új családi otthonteremtési kedvezmény (a csok) miatt – 6 százalékkal drágultak.

A panelek 5-7 százalékkal drágultak december óta Fotó: Origo

Ami a használtlakás-piacon történik, az már érthetetlen – írja az Ingatlan.com elemzése. A 60–150 négyzetméteres lakások átlagára január végén már 36 millió forint volt, 1,7 százalékkal több, mint tavaly. Budapesten január végén már 435 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 3 százalékkal több, mint tavaly decemberben. Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben 242–292 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami december végéhez képest 2,8–3,3 százalékos emelkedés.

Ereszt az albérletlufi

Péntekre kiderült, hogy vége a fővárosi albérletboomnak is. Budapesten februárban 160 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat, ami

megegyezik a tavaly februári szinttel.

A megyeszékhelyek és megyei jogú városok közül Győr, Sopron és Székesfehérvár számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban átlagosan havi 120 ezer forintért adnak ki egy lakást. Az Ingatlan.com előrejelzése szerint a jövőben az albérletpiacról az új lakások piacára kerül a hangsúly.

88 milliós bírságot kapott a MasterCard

Hétfőn a Gazdasági Versenyhivatal 88 millió forintra bírságolta a MasterCardot.

A cég visszaélt gazdasági erőfölényével,

mert 2011. február 8. és 2013. december 31. között úgy állapította meg bankközi jutalékának mértékét, hogy az alkalmas volt versenytársak kiszorítására a piacról.

A MasterCard nem ért egyet a versenyhivatal büntetésével Forrás: MTI/Földi Imre

A nemzetközi kártyatársaság azt közölte, hogy nem ért egyet a versenyhatóság döntésével, és mérlegeli annak lehetőségét, hogy fellebbezzen.

A Kika mindenkit meglepett

A bútoráruházlánc egységesen 12,3 százalékkal emelte dolgozói fizetését.

A Kika Lakberendezési Kft. januártól mintegy bruttó 15 ezer forinttal emelte minden alkalmazottja fizetését, beleértve az eladókat, a háttérszemélyzetet és a középvezetőket is. Az áruházlánc így reagált a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányra. A Kika célja, hogy megtartsa szakképzett dolgozóit, hiszen a bútorértékesítésben többek között alapos anyag- és áruismeret, valamint a megfelelő vevőkezelés is kulcsfontosságú.

Sírnak a baromfisok, okosodnak a sertéstartók

Miközben sírnak a baromfitenyésztők, mert a sertésáfa csökkentése miatt megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, a legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Elkezdődött a sertéstelep-vezetők négyhetes oktatása a Debreceni Egyetemen Fotó: Bielik István - Origo

Eközben két évvel a juhászképzés beindítása után hétfőn sertéstelep-vezetők négyhetes oktatása kezdődött meg a Debreceni Egyetemen - közölték az oktatás szervezői. A tananyagot magyar és holland szakemberek dolgozták ki, a gyakorlati sertéstelepi képzést és az elméleti oktatást is többnyire hollandok vezetik - mondta Vaszkó László, a programot szervező debreceni V-Trade Kft. ügyvezetője, maga is sertéstelep-tulajdonos.

A kurzus célja, a termelékenység növelése, mert míg Magyarországon egy kocától 22 hízót értékesítenek, Németországban 26-ot, Hollandiában pedig 28-at.

Ostrommá fajult a devizahiteles demonstráció

Kedden kisebb felfordulás volt Budapesten. Bankról bankra jártak a belvárosában a Nem adom a házamat mozgalom aktivistái. Mindenhol a magatartási kódexüket próbálták átadni, az ellen tiltakoztak, hogy a bankok szabályzatai szerint a fiókokban nem lehet demonstrálni.

Bankról bankra jártak a belvárosában a Nem adom a házamat mozgalom aktivistái Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ahol nem tudták átadni a kódexüket, ott megpróbálták felolvasni. A József nádor téri Merkantil-fiók technikai okokra hivatkozva bezárt, amikor a demonstrálók odaértek.

A tüntetők 11 fiókban próbálkoztak.

Négy bankba nem engedték be őket, kettőben átvették a kódexüket, ötben pedig felolvasták.

Jövő héten kiderül, lesz-e vasutassztrájk

Szintén kedden írtunk arról, hogy egyre közelebb a vasutassztrájk. A VDSZSZ Szolidaritás elfogadhatatlannak tartja, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne emelkedjen, mi több, esetleg csökkenjen. Úgy tudjuk, ha nem lesz megállapodás a szakszervezetek és a MÁV-csoport között, akkor február második hetében nagy bejelentést tesznek a vasutasok.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ elnöke az Origónak azt mondta, november óta tartanak a bértárgyalások a munkáltatóval. Sok mindenben sikerült már megállapodni, mint például a béren kívüli juttatásokban, de a bérekről egyelőre nem jutottak egyezségre a MÁV-csoport vezetőivel.

Február második hetében eldől, lesz-e vasutassztrájk Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tárgyalások megrekedtek, a MÁV 40 ezer dolgozójának a bére leszakadt a nemzetgazdasági átlagtól. VDSZSZ Szolidaritás elnöke azt mondta, a választmányi együttes ülésükön úgy döntöttek, felhatalmazzák a VDSZSZ Szolidaritás elnökségét a többi vasutas-szakszervezettel

közös sztrájk meghirdetésére,

ha a bértárgyalások továbbra sem vezetnek eredményre.

Két ország már elérte, amit Orbánék szeretnének

Az unióban 9 százalék volt a munkanélküliség 2015 decemberében, az eurózónában 10,4 százalék. Hét országban volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint a magyar 6,2 százalék. Az EU-ban nem változott,

az euróövezetben pedig csökkent decemberben

az előző havihoz képest a munkanélküliségi ráta - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az euróövezet 19 tagállamában 2015 decemberében szezonális kiigazítással 10,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, alacsonyabban a novemberi 10,5 százaléknál és az egy évvel korábbi 11,4 százaléknál. Az Európai Unió 28 tagállamában a munkanélküliségi ráta decemberben a novemberivel megegyező 9,0 százalék volt, alacsonyabb a 2014. decemberi 9,9 százaléknál.

Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A legkisebb munkanélküliségi rátát, 4,5 százalékot

a Cseh Köztársaságban és Németországban regisztrálták decemberben. Vagyis Cseresnyés Péter munkaerőpiacért felelős államtitkár definíciója alapján ezekben az országokban már megvalósult a teljes foglalkoztatás (5 százalék alatti munkanélküliség), amit a magyar kormány célul tűzött ki.

Málta és az Egyesült Királyság 5,1 százalékkal következett a rangsorban. Ausztriában 5,8 százalék, Dániában 6,0 százalék, Luxemburgban 6,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta tavaly decemberben.

Csányi megvette az AXA Bankot

Szerda reggel arra ébredtünk, hogy az AXA Bank Europe SA és az OTP Bank megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról. Az üzletág-átruházás magában foglalja az AXA Bank lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét.

azokat nem kívánták nyilvánosságra hozni. A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendőjük nincsen.

Zuckerberg nagyot ugrott

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője a világ negyedik leggazdagabb milliárdosává lépett elő kedden, ahogy a Facebook részvényei sikeresen kivédték a részvénypiaci eséseket. Ezzel Zuckerberg gyorsan meg is előzte Jeff Bezost, az Amazon alapítóját.

A világ legnagyobb közösségi oldala mögött álló, mindössze 31 éves Zuckerberg nettó vagyona a keddi amerikai tőzsdezárásig

elérte az 50 milliárd dollárt.

Ezzel a negyedik helyre lépett elő a Bloomberg milliárdosokat számon tartó indexén, megelőzve a mexikói América Móvil mögött álló Carlos Slimet és Jeff Bezost – írta a Bloomberg.

Mark Zuckerberg 31 évesen a világ negyedik leggazdagabbja Forrás: AFP/Jim Watson

Zuckerberg előtt az amerikai befektetési guru, Warren Buffett áll a harmadik helyen 59,6 milliárd dollárral. A második Amancio Ortega, aki többek között a Zara márkát birtokló Inditexnek a főrészvényese, és 69,3 milliárdos a vagyona, míg az első a Microsoftot alapító Bill Gates, 78,7 milliárddal.

Blokád Görögországban

A görög kormány reformintézkedései ellen

demonstráló gazdák hatezer traktorral

ideiglenesen lezárták az ország határátkelőit és nagyobb útjait. A gazdák fontolgatják, hogy tartós blokádot szerveznek. A két legnagyobb szakszervezet országos sztrájkot hirdetett. A határ macedón oldalán a taxisok a síneket zárták le, mert a rendőrség elsőbbséget biztosított a menekülteket szállító vonatoknak és buszoknak. A menekültek buszait a görög rendőrség a határ előtt megállította, sokan gyalog indultak tovább.

Hatezer traktorral vonultak az utakra az elkeseredett görög gazdák Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A blokád csak ideiglenes volt, a gazdák azt mondták, február 7-én döntenek arról, hogy tartósan lezárják-e a határokat és az utakat.

Nem csökken a daganatos betegek száma

A magyarok többsége nem jár rákszűrésre, pedig fél a daganatos megbetegedésektől. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb statisztikái szerint

Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma.

A magyarok többsége nem jár rákszűrésre Forrás: AFP/Mchóyhele Daniau

Míg az OECD-országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, addig Magyarországon ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, ami a legmagasabb érték egész Európában.

Szerdán volt a rákellenes világnap.

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. Azóta február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították.

Megmutattuk, hova menjen a csokért

Az idei költségvetésben negyvenmilliárd forint van a családi otthonteremtési támogatásra, és Lázár János a Kormányinfón megerősítette, hogy ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum. Máris megrohamozták a csokosok a bankokat. Szerződéskötés még alig volt, de egyre több hitelintézet lép be a piacra. Ahogy látszik, nincsenek nagy eltérések a hitelek között.

Nézzen körül, mert sok pénze bánhatja Forrás: Northfoto

A legolcsóbb és a legdrágább konstrukció között is kevesebb mint 2000 forint a differencia, ha a havi törlesztőt nézzük.

Érdemes azonban a kezdeti költségeket alaposan szemügyre venni, mert ezekben akár hatszoros különbségek is lehetnek. Például a Budapest Banknál a kezdeti költségek 27 690 forintra rúgnak, a MKB Banknál viszont 158 600 forintot kérnek ugyanezért a szolgáltatásért.

Az IKEA nem ismeri a csokot

Hogy még egy kicsit maradjunk a csoknál, kiderült, hogy Marek Feltl, az IKEA Lakberendezési Kft. vezetője örül a csoknak, de nem ismeri a részleteit. Így nem tudott arra a kérdésre sem válaszolni, hogy mekkora forgalomnövekedésre számítanak a csok miatt. Az IKEA most a Soroksáron épülő harmadik áruházára koncentrál, amit 2017-ben nyitnak majd meg. És a tervek szerint 2017-ben egy webáruházzal is elindul a svéd bútoráruházlánc.

A soroksári áruház 34 ezer négyzetméteres lesz, és 16,8 milliárd forintból épül. 1200 parkolóhely tartozik majd hozzá, de tömegközlekedéssel is jól megközelíthető lesz.

A soroksári IKEA látványterve Forrás: IKEA

Az IKEA kitört a hároméves stagnálásából is. A cég adatai szerint 15 százalékkal, mintegy 47 milliárd forintra nőtt a magyarországi áruházak árbevétele. Írország és Oroszország után

Magyarországon érték el a legnagyobb volumennövekedést

– mondta Marek Feltl. Az IKEA adózás utáni eredménye 2,5 milliárd forint volt, ez 50 százalékos emelkedést jelent a korábbi évekhez képest. Az IKEA-nak 2015-ben 670 alkalmazottja volt. Az új soroksári áruházban újabb 200 embernek tudnak majd munkát adni.

Milliárdokért dolgoznak majd magyar cégek Indonéziában

Összesen 37,6 millió dollár (10,8 milliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket magyar vállalatok Indonéziában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szerződésekből kiemelkedik a Fővárosi Vízműveké, amely a 36 millió dolláros megállapodás értelmében 34 indonéz település víztisztító és vízgazdálkodási rendszerét építi ki, illetve újítja majd fel. Magyar IT-vállalatok 1,6 millió dollár értékben végezhetnek fejlesztéseket nagy indonéz IT-cégeknek.

Jakartában találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm

Az év közepétől a magyar Cellum vállalat mobilfizetési alkalmazásai futnak majd a legnagyobb indonéz mobiltelefon-gyártó cég készülékein. Továbbá az Eximbanknál egy 200 millió eurós hitelkeretet nyitottak a magyar-indonéz vállalatközi együttműködés fejlesztése érdekében.

25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát

Tarsoly Csaba és társai mintegy 47 társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt. Ezt a Quaestor-ügyről mondta Ibolya Tibor fővárosi főügyész, amikor ismertette a 1548 oldalas vádirat lényegét.

A nyomozás még tart, és eddig egy politikus sincs a vádlottak között.

Az ügyészség külföldi jogsegély-megkeresésekre várja a választ, ezért nem volt még vádemelés pénzmosás ügyében, ami azonban 99,9 százalékos valószínűséggel belátható időn belül meg fog történni - mondta a főügyész.

Az elsőrendű vádlott Tarsoly Csaba, vele szemben a vádirat 753 rendbeli bűncselekményt tartalmaz,

Az ügynek mintegy 32 ezer sértettje van, 2963 feljelentés érkezett, 677 tanút hallgattak ki, 42 házkutatást végeztek, lefoglaltak például 750 ezer e-mailt is. A vállalatcsoport teljes cégállományát átvizsgálták 2007-től, óriási mennyiségű, több petabájtnyi adatot foglaltak le.