Bármikor lekérdezheti értékpapírszámlája egyenlegét

2016.02.05. 08:39

Az ügyfelek anonim módon, saját azonosítójukkal kérdezhetik le értékpapírszámláik egyenlegét a Magyar Nemzeti Bank elektronikus felületén.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője azt mondta, hogy a befektetési szolgáltatóknak a valós információkat kell beküldeniük a jegybankhoz, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy az ügyfelek az MNB honlapján nem ellenőrzik-e az adataikat. Hangsúlyozta, bíznak benne, hogy minél többen fognak élni ezzel a lehetőséggel, összehasonlítják a befektetési szolgáltatóktól megkapott és a szolgáltatók által az MNB-nek jelentett adatokat.

Ha az ügyfél azt látja, hogy nem egyezik a két egyenleg, akkor azt jelezheti a jegybanknak - hívta fel a figyelmet Binder István. Hozzátette, az MNB célzott ellenőrzéseket is fog végezni, emellett a korábbi ellenőrzések is folytatódnak.

Az MNB honlapján megtalálja az alkalmazástForrás: MTI/EPA/Justin Lane

Jó tanácsok a lekérdezéshez.

A hozzáférést az ügyfeleknek nem kell igényelniük, ezeket a szolgáltatóknak kell küldeniük havonta, az egyenleggel együtt – közölte az állami televízióban.

A szolgáltató minden hónapban számlánként új jelszót generál a havi kimutatás eléréséhez, és ezt postai vagy elektronikus úton juttatja el az ügyfelekhez. Az alkalmazásba 24 jegyű azonosítóval és a 12 karakteres jelszóval tud bejelentkezni - írja honlapján az MNB.

A szóvivő jelezte, májustól a Magyar Államkincstár állampapírjai is lekérdezhetővé válnak a jegybank online felületén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK