A válság előtti szinten az ipari termelés

ÉPÜLET gyár gyár belső KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ személyautó üzem
Tiszasalamon, 2013. szeptember 20. Új generációs Skoda Rapid és Skoda Octavia gépkocsik a kárpátaljai Eurocar autógyár egyik üzemében az ukrán-magyar határhoz közeli Tiszasalamonban 2013. szeptember 19-én. Az üzem kapacitása lehetővé teszi, hogy évente több tízezer jármű is legördüljön a szerelőszalagokról. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. munkanaphatással kiigazított éves növekedés 7,2 százalék volt tavaly.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta:

az ipari termelés tavaly lépte túl a válság előtti szintet.

Az ipari termelés 2015-ben minden hónapban nőtt, a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt. A decemberi 9,4 százalékos növekedést novemberben 9,6 százalékos bővülés előzte meg a nyers adatok szerint, a munkanappal kiigazított decemberi index a novemberi 7,1 százalék után lett 6,9 százalék.

Novemberben csökkent

A havi adat novemberben is visszaesést mutatott, akkor 1,4 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás szezonálisan és munkanappal kiigazítva, ezt követte a decemberi 0,7 százalékos csökkenés. Schindele Miklós elmondta: az adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben összességében magasabb volt az ipari termelés a harmadik negyedévinél, másrészt

a megelőző év negyedik negyedévénél is, amikor visszaesett a termelés.

Még mindig az autógyárak

Hozzátette, hogy az utolsó negyedév első hónapjában, októberben kiugró - a nyers adat szerint 10,1, munkanappal kiigazítva 12,7 százalékos - volt a bővülés, ehhez képest van csökkenés a havi adatokban, a termelés 2015 két utolsó hónapjában is magas szinten nőtt.

Továbbra is elsősorban a járműgyártás, azon belül is

az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje,

de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített. Kiugró volt a növekedés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában is - közölte Schindele Miklós. Kiemelte, hogy a korábbi évekkel ellentétben éves szinten a belföldi értékesítésben is a növekedés volt a jellemző.