Visszaeshet a magyar ipar elemzők szerint

Suzuki gyár
Vágólapra másolva!
Elérték a maximális teljesítményüket az autógyárak elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte, hogy tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben. Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

Négy százalékra apadhat

Az Erste Bank elemzői úgy vélik, hogy az autóipar jelentős szerepe idén is megmarad és a bővülés tovább folytatódik a járműgyártásban és a feldolgozóipar egészét tekintve egyaránt. Ugyanakkor

2016-ban csupán mintegy 4 százalék lehet éves átlagban a növekedés,

a lassulást részben a tavalyi magas bázis okozza - írták.

A részletek még nem ismertek, de az elemzők szerint tavaly az utolsó hónapban is az autóipar volt meghatározó a termelés növekedésében, valamint a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágak termelése (gumi- és műanyaggyártás) is jelentős mértékben emelkedhetett.

A szektorban azonban nem várható nagyobb horderejű beruházás,

kapacitásbővítés, ami további lendületet adna a termelésnek - mutattak rá.

A Suzukinak vannak tartalékai

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a tavalyi 7,5 százalék után idén 5,5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése, mivel a hazai autógyárak - a Suzuki kivételével - elérték a teljes kapacitásukat, azonban több más ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani.

Kifejtette: az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a beszerzésimenedzser-index a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi.

A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait

a viszonylag kedvező európai és magyar kilátások ellensúlyozhatják, az elemző szerint biztató továbbá, hogy az európai autóeladások januárban továbbra is dinamikus növekedést mutatnak.