Nincs megállapodás a bérekről a MÁV-nál

évforduló FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ mozdony vonat
Hat Nohab-mozdony által vontatott különvonat halad el a típus menetrend szerinti forgalomból való kivonásának tizenötödik évfordulója alkalmából rendezett Nohab-találkozóról, Tapolcáról Budapest felé, Csopaknál a ködben
Vágólapra másolva!
A MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá két alkalommal 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a hétfőn reggelre összehívott szakszervezeti egyeztetésen - közölte a vasúttársaság. Az Origo úgy tudja, a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV ajánlatát.
Vágólapra másolva!

A MÁV-csoport javaslat szerint a munkáltató a 2,2 százalékos alapbér-emelést visszamenőlegesen, 2016. január 1-jei hatállyal hajtja végre azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 450 000 forintot.

Hétfőn ajánlatott tett a MÁV-csoport

Emellett ezen dolgozóknak két alkalommal, a vasutasnapon a júniusi, illetve karácsony előtt a novemberi munkabérrel 25 000 - 25 000 forint egyszeri kifizetést teljesít.

Ez MÁV-csoport szinten átlagosan 4,0 százalékos, a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező munkavállalók esetében pedig 5,4 százalékos alapbérfejlesztésnek felel meg.

A MÁV-csoport vezetői saját hatáskörben, az üzleti tervek átvizsgálását követően felelősen ezt az ajánlatot tudják tenni a munkabéke fenntartása érdekében, anélkül, hogy létszámleépítés elrendelésével további forrást kellene előteremteni.

Egyelőre nincs bérmegállapodás a MÁV-nál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A MÁV-csoport elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. Ennek érdekében döntött úgy egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában karácsony előtt is a társaság, hogy a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére - tájékoztatott a MÁV.

A vasúttársaság közölte: a munkáltatói oldal az írásbeli javaslat átadásakor azt kérte a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező 7 szakszervezet képviselőjétől, hogy az ajánlattal kapcsolatban február 9-én, kedden reggel 8 óráig írásban tegyenek nyilatkozatot.

Nincs megállapodás

Az Origó úgy tudja,

a szakszervezetek nem fogadják el a MÁV ajánlatát.

Halasi Zoltán a VDSZSZ elnöke az Origónak azt mondta, addig ameddig a 25 000- 25 000 forintos kifizetés nem válik az alapbér részévé addig nem tudják a MÁV-csoport ajánlatát elfogadni. Az elnök hozzátette, a hétfő reggeli egyeztetés után abban maradtak a munkáltatóval, hogy kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Az elnök szerint a MÁV-csoport ajánlatából hiányzott a középtávú megállapodás terve is.

Halasi Zoltán a VDSZSZ elnöke azt mondta pénteken az Origónak, 40 ezer vasutas 80 százaléka szakszervezeti tag. Amennyiben nem sikerül a bérekről megállapodni, akkor sztrájkot hirdetnek. Halasi Zoltán szerint több eszköz is van a kezükben, amivel megbéníthatják akár napokig is a teherforgalom 100 százalékát, mivel az nem tartozik a minimális szolgáltatások közé.