Az oroszok számítanak a magyar fejlesztésekre

mezőgazdaság vetőmag kukorica Monsanto Syngenta
Vágólapra másolva!
Oroszország számít a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai fejlesztésekre - közölte az orosz-magyar mezőgazdasági együttműködésről folytatott tárgyalásokat követően a Földművelésügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Jevgenyij Gromikóval, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével tárgyalt Moszkvában. A találkozón a legnagyobb hangsúlyt az embargók okozta piaci változások, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzfer lehetőségeinek áttekintése kapták.

Mezőgazdasági lehetőségek

A tárca közlése szerint Oroszország importkiváltási programjához szükség van a jól működő külföldi gyakorlatok átvételére, melyben Magyarország számára számos lehetőség nyílik.

Az orosz fél jelezte a magyar vetőmagok, kertészeti szaporítóanyagok, illetve tenyészállatok iránti igényét.

A magyar vetőmag-nemesítőket jelenleg is elismerik Oroszországban: a nemesített kukorica vetőmag területen a közelmúltban mintegy 60, magyar szakemberek által nemesített fajtát jegyeztek be.

Potenciális piac

Közölték azt is, hogy az orosz miniszterhelyettes szerint a tudományos és technológiai együttműködés mellett az orosz piac számos,

az embargó hatályán kívül eső termék esetében lehet potenciális felvevőpiac, ilyen például a bor, pulyka, kacsa és a liba.

Az orosz-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok erősítése és támogatása az FM kiemelt feladata. Nagy István tájékoztatta orosz partnerét arról, hogy február 18-án, Budapesten Magyar-Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórumot szervez a tárca, ahová előzetesen már 7 orosz régió is bejelentkezett - olvasható közleményben.