Sztrájkra készülnek a volánosok is

2016.02.09. 16:37

Sztrájkra készülnek a volándolgozók, miután a második tárgyalási fordulón is nulla százalékos béremelési ajánlatot kaptak. Az ismételt sikertelenség kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél, olyannyira, hogy megalakították a sztrájkbizottságot.

A munkáltatóval történt egyeztetésen a szakmában működő érdekképviseletek fenntartották korábbi, 7,5 százalékos bérkövetelésüket és a szintén korábban megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket – mondta Baranyai Zoltán, a „Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szóvivője. Miután a követelések teljesülésére ismét nem kaptak ígéretet, sőt a munkáltatói ajánlat és a munkavállalói oldal követelése egy jottányit sem közeledett egymáshoz, a szakszervezetek bejelentették a sztrájkbizottság megalakítását.

Az érdekképviselők felhívták a munkáltatói oldal figyelmét: amennyiben a következő (február 15.) tárgyaláson sem mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlat, akkor a sztrájkbizottság megkezdi a sztrájk előtt kötelező 7 napos egyeztetését.

Nagy a felháborodás

A szakszervezeteket felháborította, hogy miközben a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban kiadott nyilatkozata szerint „kidolgozás alatt áll a bérajánlat", ma kiderült, hogy ez a bizonyos ajánlat egyetlen filléremelést sem tartalmaz. Tehát semmivel nem különbözik a kidolgozás előtti állapothoz képest – hívta fel a figyelmet a szóvivő. A munkavállalókat végtelenül felháborítja, hogy miközben az ágazaton belül más közlekedési cégnél érdemben elmozdultak a tárgyalások, a „Volánok-nál" semmi nem történt. Nem marad más hátra, a szakszervezetek a lehetőségükre álló eszközökkel fognak eredményt kikényszeríteni szögezte le Baranyai.