Varga: jól indult az év, 2 százalék alatt is lehet a hiány

2016.02.09. 15:17

Jól indult az év az államháztartás és a büdzsé szempontjából Varga Mihály szavai szerint, aki egy budapesti rendezvényen azt is megjegyezte, ha az év további része is kedvezően alakul, az államháztartási deficit akár a hiánycél, a GDP-arányos 2 százalék alatt is lehet.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány elmúlt években hozott döntéseinek köszönhetően a gazdaság jó teljesítménye és az ebből származó növekvő adóbevételek tették lehetővé, hogy az államkassza 92,2 milliárd forintos többlettel zárhasson januárban.

A miniszter bejelentette: iparstratégiát dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy növelje az ipari termelés arányát a GDP-n belül, a stratégia, amelynek kereteit múlt pénteken fogadta el a kabinet, a vállalati beruházások növekedését is segítheti.Hozzátette: a stratégia szerint 5-7 olyan területet kell kijelölni, amely hozzájárul ahhoz, hogy az ipari termelés aránya a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva a jelenlegi 23-ról 30 százalékra növekedjen.

Támogatásokkal is ösztönzik

A magyar kormány a következő években a zöldgazdaságban, a járműgyártásban, a feldolgozóiparban és a gyógyszergyártásban is támogatásokkal, ösztönzőkkel segíti a szektor teljesítményének növelését - mondta Varga. Hozzátette, a növekedés lendületének fokozásához elengedhetetlenek a beruházások, amelyek bővüléséhez hitelezés kell. A bankadó 2016-ban lényegében a felére csökken, ami jelentős teret ad a szektornak, hogy növelje hitelezési aktivitását - fejtette ki.

Tisztességes szakmát

A duális szakképzésről azt mondta: a kormány teljesen ki szeretné terjeszteni a rendszert a felsőoktatásban és a középfokú oktatásban. Hozzátette: az előkészítő fázisban az általános iskolákban már iránymutatást, segítséget kaphatnak majd a fiatalok, hogy milyen irányba lehet továbbmenni, ha egy "tisztességes szakmát" szeretnének kapni a fiatalok és ezzel elhelyezkedni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK