KPMG: nem fenntartható a turizmus növekedése

2016.02.10. 11:58

A szerdán nyilvánosságra hozott turisztikai adatokat értékelte a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság. Mint írták, a magyarországi turizmus utóbbi években mért növekedése várhatóan lassulni fog, a turisztikai cégeknek a kulturális és konferenciaturizmus felé érdemes elmozdulni.

A KPMG emlékeztetett arra, hogy az országos szinten a vendégéjszakák száma 2011 óta 5 millióval nőtt, és megközelítette a 25,8 milliót. Ez átlagosan évi 5,7 százalékos bővülést jelent. Budapest dominanciája tovább erősödött, 2015-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldiek által eltöltött összes vendégéjszaka közel 60 százalékát a fővárosban regisztrálták.

A külföldi vendégéjszakák száma enyhén csökkent az év utolsó 3 hónapjában, ez azonban a KPMG szerint átmeneti jelenség, és részben a kora őszi migránsválság utórezgésének, és a párizsi terrortámadások hatásának tudható be. Biztonsági szempontból Budapest továbbra is Európa egyik legjobb városa, és ez a vonzerő Nyugat-Európa nagyvárosairól szóló rossz hírek tükrében a jövőben tovább nőhet – mondja Indra Dániel.

 A KPMG szakértője szerint ennek ellenére érdemes nagyon figyelni a turizmus alakulását, mivel az évi 5-6 százalékos növekedés hosszú távon nehezen fenntartható, és nem mindegy Magyarország számára, hogy a növekedés lassulása közben sikerül-e az alacsonyabb költésű szabadidős városlátogatóktól a magasabb hozzáadott értéket jelentő üzleti, kulturális, vagy konferenciaturizmus felé eltolni a hangsúlyokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK