Ukrajnát fenyegeti az IMF

2016.02.10. 17:01

A Nemzetközi Valutaalap leállíthatja Ukrajna pénzügyi támogatását, amennyiben Kijev nem hajtja végre a beígért reformokat. Kijev utoljára márciusban kapott 1,7 milliárd dolláros IMF-hitelt.

Christine Lagarde, az IMF vezetője szerdai közleményében a burjánzó korrupciót és a rossz kormányzást jelölte meg a pénzcsap esetleges elzárásának okaként. Lagarde leszögezte: nehéz elképzelni az IMF-támogatás folytatását, ha nem sikerül ezeken a területeken érezhető javulást felmutatni.

Az Valutaalap vezetője szerint Ukrajna azt kockáztatja, hogy visszatér az elmúlt években eleget látott sikertelen, eredmények nélküli gazdasági intézkedésekhez. Christine Lagarde ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az ukrán vezetés határozott lépésekkel visszatérítse az országot a reformok útjára.

Az IMF tavaly márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem 5 milliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg. Újabb hitelrészletet azóta nem folyósított az IMF, és számos szakértő szerint erre idén februárban sem kerül sor a reformok elmaradása miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK