Az NFM már vizsgálja, mire ad majd támogatást

Ezért válaszd a drágábbat! - Energiahatékonysági kisokos otthon mosógép
Vágólapra másolva!
Folytatódhat a két éve indult Otthon Melege Program: sajtóértesülések szerint idén újra lehet majd pályázni vissza nem térítendő támogatásokra. Az NFM az Origónak azt mondta, hogy döntés még nincs, de tavasszal jöhet a családi házakra szabott kiírás.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy ideje már vizsgálja, hogy milyen háztartási géppel lenne érdemes folytatni a programot, írja az NRGreport. A portál szerint

a legnagyobb energiamegtakarítás a hűtőgépcsere folytatásával lenne elérhető,

de az NFM-nél az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült.

A mosógépekre óriási volt az érdeklődés Forrás: Thinkstock

Az NRGreport által megkérdezett szakértő szerint a háztartások többségében még mindig képcsöves televízió van, ezek cseréjével pedig jelentős megtakarítást lehetne elérni.

Népszerű a program

Az Otthon Melege Program Háztartási nagygépcsere alprogramjában először hűtőgépek, majd mosógépek vásárláshoz adtak támogatást. Az állam csak mosógépekre kétmilliárd forintot adott.

Még nincs döntés

Az Otthon Melege Program egyik alprogramját sem zárták le véglegesen,

csak felfüggesztették a pályázatok benyújtását,

válaszolta az Origónak az NFM. A tárca szerint amikor megfelelő forrás áll majd rendelkezésre, a korábbi pályázati kiírások újranyithatóak lesznek – így a hűtőgép- és a mosógépcseréjére kiírt pályázatok is. Ugyanakkor az NFM-nél azt nem tudták megmondani, hogy erre már az idén sor kerül.

A minisztérium szerint a programmal kapcsolatban egyetlen biztos pont van, mégpedig az, hogy tavasszal családi házas komplex energetikai kiírás jelenhet meg, azonban a nagygépek cseréjéről döntés még nincsen.