A kéményekről már döntöttek, a kéményseprőkről még nem

2016.02.12. 07:11

Négy megye összes, másik négy legtöbb települése és Budapest nem adja a katasztrófavédelemnek a kéményseprést. A katasztrófavédelem a lakosság 4,6 millió kéményéből 1,8 millió biztonságáért felel júliustól. A katasztrófavédelem még egyetlen kéményseprőt sem vett fel, csak a kéményseprést végző alegység létrehozásánál tartanak, illetve felkészítik a meglévő infrastruktúrát a pluszfeladatokra. A kéményseprők és a katasztrófavédelem február 19-én közös fórumot tartanak, ahol átbeszélik, hogyan lesz a tovább nyár közepéig. 

1,8 millió kémény biztonságos működéséért a katasztrófavédelem felel majd július 1-jétől. Az országban körülbelül 4,6 millió kémény van (a lakossági szektorban), vagyis 2,8 millió kémény megmarad az önkormányzatok és a velük szerződésben álló kéményseprőcégek felügyelete alatt. 

Az önkormányzatok nyilatkoztak

Az önkormányzatoknak január végéig kellett értesíteniük a katasztrófavédelmet arról, hogy júliustól maguk akarják-e ellátni a kéményseprőipari szolgáltatást, vagy átadják az államnak, azaz a katasztrófavédelemnek. 

A szervezetet az összes érintett önkormányzat értesítette a döntéséről, de még nem összesítették az adatokat, tudta meg az Origo Mukics Dániel helyettes szóvivőtől. Vagyis tételes lista még nincs, de várhatóan 15 megye 1830 településén a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprést. 

Sok település nem adja a kéményseprést

Vannak olyan megyék, amelyeknek minden településén úgy döntöttek az önkormányzatok, hogy nem adják át a kéményseprést: 

  • Fejér,
  • Tolna,
  • Vas,
  • Zala,
  • és Budapest. 

Vannak olyan megyék, amelyeknek néhány települése átadja a kéményseprést, de a legtöbb megtartja: 

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád,
  • Békés.

Vagyis ezekben a megyékben a lakosságnak nem kell változásokra számítania, minden marad a régiben. 

Júliustól 1,8 millió kéményt már a katasztrófavédelemnek kell ellenőriznieForrás: MTI/Kovács Tamás

Ügyfélközpontúságot ígérnek

Ami azokat a településeket illeti, ahol a katasztrófavédelem átveszi a kéményseprést: a szervezet jelenleg egy többszintű ügyfélszolgálati rendszer kialakításán dolgozik. Ez magában foglalja az általános telefonos tájékoztatást, az interneten történő ügyintézést és a panaszügyek kezelését is. 

„A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének létrehozása során az egyik legmeghatározóbb elv az ügyfélközpontúság és a lakosságnak a kéményseprés témakörében jogosan elvárt igényeinek maradéktalan kielégítése” – közölte a szervezet. 

Még nem tartanak a kéményseprőknél

A katasztrófavédelem még nem kezdett kéményseprőket felvenni, egyelőre csak a kéményseprőipari szolgáltatást ellátó szervezeti egység kialakításánál tartanak. A kéményseprők alkalmazásával és a kéménysepréssel együtt járó pluszfeladatokat igyekeznek majd a meglévő infrastruktúrával megoldani, ahol lehetséges.

Ehhez egyes meglévő szervezeti egységek létszámát növelni kell, ez már zajlik. Más szóval a kéménysepréssel kapcsolatos logisztikához, informatikai rendszerek működtetéséhez, országos adatbázisok kezeléséhez vagy a ruházatellátáshoz nem hoznak létre új szervezeti egységet vagy egységeket, ezeket a feladatokat a meglévő egységek látják majd el, bővítés után. 

Lett pénz a kéményseprésre

A kormány februárban átcsoportosított 2,3 milliárd forintot egyszeri, és 3 milliárd forintot tartós finanszírozás formájában a katasztrófavédelemnek a kéményseprőipari-szolgáltatás ellátására a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. 

Erre szükség is volt, mert a kabinet eredetileg nem tervezett be pluszpénzt a katasztrófavédelemnek a 2016-os költségvetésbe. Akkor a büdzsé kidolgozásáért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumtól csak annyit sikerült megtudnunk, hogy a megfelelő forrás biztosításáról majd gondoskodnak, ha a kérdés aktuális lesz. 

A katasztrófavédelem még nem tart a kéményseprők felvételénélForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Megbeszélik, hogyan lesz a tovább

Február 19-én a katasztrófavédelem és a kéményseprők szervezetei tartanak egy közös szakmai fórumot, mondta el az Origónak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Ezen részletesen átbeszélik majd, hogy az ország egyes részeiről hány kéményseprőt akar felvenni a katasztrófavédelem, milyen feltételekkel, mekkora bérekkel. 

A kéményseprők ígéretet kaptak

A katasztrófavédelem egyébként még 2015 decemberében, a kéményseprőtörvény parlamenti elfogadása után ígéretet tett a KOSZ-nak, hogy kész minden kéményseprőt átvenni a kéményseprőcégektől. 

A kéményseprők arra is ígéretet kaptak, hogy a fizetésük a katasztrófavédelemnél nem lesz kisebb, mint a cégeknél volt, sőt jó eséllyel egységes lesz a bérezésük, a budapesti bérek alapján. A katasztrófavédelem alkalmazottként veszi majd fel őket, vagyis nem lesznek vezényelhetők, mint a tűzoltók. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK