Alig van ingatlan, amire csokot lehetne kérni

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Érdeklődők vannak, de olyan új ingatlan, amire a 10+10 millió forintos támogatást kérni lehetne, csak nagyon kevés. Az OTP-hez januárban félszáz csokkérelem érkezett. 
Vágólapra másolva!

Tavaly július végétől ez év január végéig országosan összesen mintegy 9000 csokkérelem érkezett be a bankokhoz, ennek felét az OTP-hez nyújtották be - mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank igazgatója. A családok otthonteremtési támogatását tavaly július óta lehet használt lakásokra igényelni. Idén januárban az OTP-hez mindössze 50 csokkérelem érkezett. Ebből 20 kérelmező volt, aki a kedvezményes hitelt is igényelte a családok otthonteremtési támogatása mellé.

Az OTP Bank engedélyezett már hitelt, illetve több bírálat alatt is van, de a folyósítás még nem történt meg. A fizetési határidő azaz az adás-vételi szerződében rögzített időpont ugyanis ezen ügyletek esetében még nem jött el.

Nagyon kevés az olyan ingatlan, amire az új csokot igénybe lehetne venni

– mondta Kormos Zoltán. Magyarországon a becslések szerint 6000 olyan ingatlan van, ami megfelel az új csok szabályainak. Január óta a bankfiókokban a

csokhívó gombot 14 ezren nyomták meg.

Csak a múlt héten 3500 érdeklődő volt az OTP Bank fiókjaiban.

Talán jövőre elkészülnek az idén elkezdett házak Forrás: Ingatlan.com

A korábbi feltételek szerint folyósított családi otthonteremtési kedvezmény 9 százaléka szólt új lakás megvásárlására, az átlagos csoktámogatási összeg 1,1 millió forint volt - mondta a bank igazgatója.

Kormos Zoltán szerint egyelőre nem várható a lakáspiac fellendülése a csok miatt, talán majd 2017-2018-ban lesz érezhető a hatása.

Idén körülbelül 20 ezer csokkérelemmel kalkulál az OTP. Ez 60 milliárd forintos támogatást jelent – mondta Kormos Zoltán. Ebből 10-20 százalék lehet az új lakásokhoz igényelhető csok, és ezeknek a 10-20 százaléka lehet a 10+10 millió forintos támogatás, amit három gyerekre vagy ennél többre kérnek a családok.