Befagyasztják az olajtermelést

olaj olajár olajfúrás
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN / AFP / YOUSSEF KARWASHAN
Vágólapra másolva!
Az olajtermelés január 11-ei szinten történő befagyasztásáról született megállapodás a két legnagyobb olajkitermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela energiaügyi minisztereinek Dohában tartott megbeszélésén - jelentette be a katari energiaügyi miniszter. A termelésbefagyasztás azonban csak akkor lép életbe, ha mások is csatlakoznak hozzá - szögezte le az orosz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Reggel még csak találgatások voltak arról, miről tárgyal Oroszország és Szaúd-Arábia. A piaci szereplőknek igazuk lett, valóban az olajkitermelés visszafogásáról beszéltek. Ez azért szükséges lépés, mert a túltermelés miatti alacsony olajár országok teljes gazdaságát rengette meg.

A négy ország megállapodott, hogy befagyasztja az olajtermelés szintjét, és felszólította a többi olajtermelőt, hogy kövessék példájukat. A szaúdi olajügyi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy a megállapodáshoz valamennyi OPEC-ország és a szervezeten kívüli olajtermelő államok is csatlakoznak. A dohai megállapodás betartását Katar ellenőrzi majd.

Irán kemény dió lesz

A venezuelai olajügyi miniszter a megbeszélések után bejelentette, hogy a katari találkozó résztvevői szerdán Teheránban egyeztetnek az iráni és az iraki olajügyi miniszterrel. Irán támogatásának a megszerzése különösen nehéz lesz, mivel

alig néhány hete oldották fel a Teheránnal szembeni nemzetközi olajszankciót,

és az ország most épp növeli termelését és bővíti exportját, hogy visszaszerezze azt a piaci részesedést, ami jórészt elveszett a szankciók három éve alatt.

Óriási volt a termelés

Az OPEC januári termelése napi 32,33 millió hordó volt, napi 131 ezer hordóval múlta felül a decemberit, és jócskán meghaladta az olajszervezet napi 30 milliós termelési kvótáját.

Januárban az orosz olajtermelés rekordszintű volt,

napi 10,88 millió hordó, ami 1,5 százalékkal haladta meg a decemberit.

Azonnal érződött

Percekkel a katari megállapodás bejelentése előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,52 dollár (4,57 százalék) emelkedéssel 34,92 dolláron állt. Néhány perccel később azonban a Brentet már csak 33,76 dolláron jegyezték. Röviddel 11.15 óra előtt a Brent ára 67 cent emelkedéssel 34,06 dolláron volt, nagyjából fél órája ezen a szinten áll.

A napon belüli nyereségcsökkenés oka valószínűleg azzal függ össze, hogy a találkozótól a piac a termelés csökkentését várta.