Fegyveres behajtók lesznek az adóhatóságnál

Vágólapra másolva!
A jövőben fegyverrel felszerelt pénzügyőrök is részt vesznek az államot megillető összegek beszedésében. Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal növeli a végrehajtók számát, és gyorsul a hivatal reakcióideje is a tartozások beszedésénél – mondta Molnár Tamás helyettes államtitkár a Magyar Időknek az adóvégrehajtás átalakuló rendszeréről.
Vágólapra másolva!

A végrehajtási ügyekért is felelős szakmai irányító úgy fogalmazott:

ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha a NAV rögvest megteszi a szükséges lépéseket.

Nem csökken az inkasszók száma

Először minden késedelembe eső adófizetőnek - lehetőleg elektronikus úton - értesítést küldenek, majd nem sokkal ezután megkezdődik az eljárás.

Beszámolt arról is, míg az utóbbi időkben főként az inkasszós módszerben bíztak a hivatalnál, vagyis úgy hajtották be a követelést, hogy az adós banki számlájáról emelték le az összeget, ezután egyre többször fognak személyesen bekopogtatni az adósokhoz a NAV emberei, miközben a tervek szerint az inkasszók száma sem csökken majd.

Kevesebb ember marad az irodában,

és többen kapják feladatul egyes adósok felkeresését, valamint bekapcsolódnak a teendők elvégzésébe a fegyveres pénzügyőrök is – mondta a helyettes államtitkár.

Nyolcezer, végrehajtás alatt lévő autó az utakon

Az egyenruhások elejét vehetik annak is, hogy támadás érje az államot megillető összegekért fellépő NAV-osokat. Molnár Tamás az interjúban kiemelte: jelenleg több mint nyolcezer olyan jármű fut az utakon, amelyet

a hatóság végrehajtás alá vont, de még nem vett el a tulajdonostól.

Hasonlóra a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha az illető rendszeresen törleszti adótartozását - hívta fel a figyelmet.