Agyondicsérte Magyarországot az IMF

2016.02.16. 17:18

Jól teljesít a valutaalap szerint a magyar gazdaság – ez a legfontosabb megállapítása az IMF küldöttségének szokásos éves felülvizsgálatáról készült jelentésnek.

A magyar gazdaság nagyon jól teljesít, és a sérülékenysége is lényegesen csökkent”  – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelésében. A szervezet szakértői szerint annak ellenére igaz ez, hogy az ország államadóssága és annak finanszírozási igénye még mindig magas.

Az IMF szerint a gazdaságpolitikának, a kedvező külső környezetnek és az uniós források hatékony felhasználásának hála erős a növekedés, és a munkanélküliség is jelentősen csökkent. A valutaalap közgazdászai szerint a fiskális és a monetáris politika is segíti a gazdasági növekedést, ugyanakkor felhívják a figyelmet az állam megnövekedett gazdasági szerepére is, ami miatt nőttek a magánszektor kockázatai.

Csupa jót írt a magyar gazdaságról az IMFForrás: AFP/Mandel Ngan

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF-re hivatkozva azt közölte, hogy a folyamatosan javuló, nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó gazdasági mutatók nem egyszeri tényezőkre vezethetők vissza, hanem kedvező gazdasági és államháztartási folyamatok tendenciaszerű eredményei.

Elégedett az NGM

Az IMF megítélése szerint a pozitív tendenciák fenntartása érdekében az eddigi eredményes gazdaságpolitikai lépések után elő kell segíteni, hogy a gazdasági növekedés fő motorja a magánszektor legyen. Az NGM közleménye szerint ehhez vállalkozásbarát üzleti környezetre, javuló versenyképességre és jól működő, rugalmas munkaerőpiacra van szükség.

A Morgan Stanley is dicsér

A tárca szerint a Morgan Stanley londoni elemzői is a jelentősen csökkenő sérülékenység miatt dicsérik a magyar gazdaságot. A bankház saját módszertana által számolt összetett sérülékenységi mutatója Magyarország esetében javult a legnagyobb mértékben  a 2008-as állapotokhoz képest a feltörekvő országok vizsgált csoportjában, közölte az NGM.

A minisztérium közleményét azzal zárta, hogy a különböző elemzések és a szakmai konszenzus alapján az év folyamán indokolt a magyar hitelminősítés kedvező felülvizsgálata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK