Oroszország tárgyalóasztalhoz ül Szaúd-Arábiával

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Február 16-án Dohában tárgyal az orosz és a szaúdi gazdasági miniszter. A megbeszélésen Venezuela is részt vesz. Hivatalosan nem közölték, miről fognak beszélni, de valószínűleg az olajkitermelés csökkentése lesz a téma. Oroszország és Szaúd-Arábia a világ két legnagyobb olajexportőre, a túlkínálat miatti alacsony olajár mindkét ország költségvetését megviseli.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, négy százalék körüli mértékben emelkedett a kőolaj ára február 16-án, kedden az ázsiai kereskedésben arra a bejelentésre, hogy a szaúdi és az orosz energiaügyi miniszter még a nap folyamán Dohában tárgyal.

A termelés visszafogásáról beszélhetnek

Bár a megbeszélés témáját nem hozták nyilvánosságra, a piaci szereplők tudni vélik, hogy

a két legnagyobb olajtermelő a termelés csökkenésének a lehetőségéről egyeztet.

A megbeszélésen Venezuela képviselője is ott lesz.

Nekik fáj a legjobban

Az Egyesült Államok mellett Oroszország és Szaúd-Arábia a világ két legnagyobb olajkitermelője, ami az exportot illeti, a két utóbbi ország majdnem a világ olajexportjának felét adja, az Egyesült Államok alig exportál.

Az olcsó olaj minden olajexportőr ország gazdaságát és költségvetését megviseli, különösen Oroszországét (Szaúd-Arábiának nagyobb pénzügyi tartalékai vannak), Moszkva az elmúlt hónapokban már több megszorítást bevezett.

70 százalékot esett

A kőolaj ára 2014 júniusa óta csaknem 70 százalékkal csökkent, és a szakértők szerint

még sokáig alacsony maradhat, ha az olajtermelők nem fogják vissza termelésüket,

hogy egyensúlyba hozzák a kínálatot a kereslettel.

Kedd reggel, röviddel fél hét után a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,29 dollár (4,40 százalék) emelkedéssel 30,74 dolláron állt. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,29 dollárral (3,88 százalékkal) 34,69 dollárra emelkedett.