Változások a jövedéki eljárásokban

adóellenőr, adóhivatal, adócsaló, revizor, besúgók, feljelentés, NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
A bürokráciacsökkentésről szóló törvény alapján 2016. január 1-jétől változott a jövedéki engedélyezési eljárások ügyintézési határideje - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

A vámhatóságnak a jövedéki törvény szerinti bejegyzett kereskedő esetében az eddigi 45 nap helyett 35 nap, az adóraktári engedélyes és az egyszerűsített adóraktári engedélyes esetében az eddigi 60 nap helyett 45 nap alatt el kell bírálnia a kérelmező által benyújtott engedélykérelmet.

Egyúttal hatályát veszti a jövedéki törvényben az a rendelkezés, amely szerint a vámhatóság a keretengedély iránti kérelem tárgyában 30 napon belül dönt. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben meghatározott ügyintési határidőn (21 napon) belül kell a döntést meghoznia. A felhasználói engedélyes kérelem elbírálásának ügyintézési határideje ugyancsak 21 nap.

Engedmény a megbízható adózóknak

Szintén január 1-jétől a magánszemélyt, a jogi személyt és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetet

jövedéki ügyekben jövedéki ügyintézői szakképesítéssel rendelkező személy is képviselheti az adóhatóság előtt.

Az általános szabályok szerint kiszabható adóbírság a jövedéki törvény szerint a jövedéki termékkel kapcsolatos adóhiány vagy jogosulatlanul igényelt összeg 100 százaléka. Így az adózás rendjéről szóló törvény szerinti megbízható adózó esetében a jövedéki adó utólagos ellenőrzésének esetleges megállapításai alapján az adóbírság felső határa az adóhiány 50 százaléka lehet - ismerteti tájékoztatójában az adóhivatal.