Az államadósság nagyot változott 2015 végén

Vágólapra másolva!
2015 harmadik negyedévében még 78 százalék volt a GDP-arányos államadósság, ez egy nagy hiteltörlesztéssel év végére 75,5 százalékra csökkent. 2015 egészében 1,8 százalék volt az államháztartás hiánya. A háztartások nettó megtakarítása 621 milliárd forintra nőtt 2015 végén, a hitelállomány pedig csökkent.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévi nagy törlesztéssel 2015 végére a GDP 75,5 százalékára csökkent az államháztartás európai uniós módszertannal számított úgynevezett maastrichti adóssága a negyedévvel korábbi 78 százalékról - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján február 17-én, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az éven belül június végén a GDP 78,7 százalékán tetőzött az adósság.

2014 végén a GDP 76,2 százalékán állt az államadósság és 24 514 milliárd forintot tett ki.

88 milliárdot bukott a költségvetés a forinton

Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága 518 milliárd forinttal, 25 393 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedév végi 25 910 milliárdról.

Az adósság csökkenéséhez 606 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hiteltörlesztés,

miközben a forint gyengülése 88 milliárd forinttal növelte azt.

Év végén magas volt a hiány

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás negyedik negyedévi hiánya 448 milliárd forint, az időszakra eső GDP 4,9 százaléka volt, ez többszöröse mind a harmadik negyedévi 134, mind az egy évvel korábbi 120 milliárdos hiteligénynek.

A 2015-ös év egészére viszont csak 1,8 százalékos GDP-arányos hiányt számolt az MNB

és az összegét 616 milliárd forintra tette.

100 milliárd mínusz az önkormányzatoktól

Az MNB előzetes jelentése szerint a központi kormányzat negyedik negyedéves deficitje 335 milliárd forint volt jelentős mértékű állampapír-lejárat és visszavásárlás mellett. A jelentős finanszírozási igény miatt kiugró mértékben csökkentek a központi kormányzat betétei.

Az államháztartás negyedik negyedévi hiányához

100 milliárd forinttal járultak hozzá az önkormányzatok

és 13 milliárddal a társadalombiztosítási alapok.

2,5 százalékkal csökkent az államadósság év végére Forrás: MTI/Oláh Tibor

A lakosság megtakarításai nőttek

A háztartások nettó megtakarítása 621 milliárd forintot, a GDP 6,8 százalékát tette ki, és ismét emelkedett a negyedévvel korábbi 474 milliárd forintról, ami akkor a GDP 5,5 százaléka volt. Jelentősen megemelkedett a folyószámlabetétek és a készpénz állománya, amit az év végét általában jellemző magasabb bérkiáramlással - a január elején esedékes bérek előrehozott kifizetésével - magyarázott az MNB.

A negyedik negyedévben folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése,

az ingatlan és a fogyasztási hitelek esetében is nettó törlesztés valósult meg.

Még több devizahitelt forintosítottak

Novemberben megkezdődött a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek forintosítása, amely a hiteltartozások devizanem szerinti összetételének további átrendeződését eredményezte - hívta fel a figyelmet jelentésében az MNB. Év végén a háztartások hiteltartozásának döntő hányada már forintban állt fenn, a devizahitelek aránya mintegy 2 százalékra csökkent - jelentette az MNB.