Kiderült, mit újítanak fel vizes vb 49 milliárd forintjából

2016.02.17. 15:40

A budapesti közgyűlés elfogadta a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről szóló csomagot. Felújítják a Margit-sziget gerincútját, a Dráva utcai csomópontot, a pesti rakpartot a Kossuth tér és a Dagály fürdő között. Jut majd pénz a Róbert Károly körút felújítására, a Népfürdő utcai és az Esztergom utcai hídra, valamint a Kárpát utcára. Valószínűleg kikötők épülnek majd a Dagálynál.

A 2017-es, budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó egyes fejlesztések megvalósításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés február 17-én, szerdán. A javaslatot 25 igen és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A beruházások kivitelezőjének kiválasztására közbeszerzési eljárást írnak ki.

A pénz oroszlánrésze a Dagályra megy el 

Az már 2015 májusában kiderült, hogy a kormány összesen 49 milliárdot szán a vb megrendezéséhez kapcsolódó fejlesztésekre. A pénz nagy része, 20 milliárd forint a Dagály átépítésére megy majd el, a látványterveket az Origo megszerezte, és interjút készítettünk Fürjes Balázzsal, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztossal.

Margit-sziget 

A közgyűlés egyebek mellett határozott a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margit-sziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben.

Dráva utca 

Az elfogadott indítvány szerint felújítják a rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai csomópontot több mint egymilliárd forintból.

Ilyen lesz a DagályForrás: Origo

Pesti rakpart 

Megújítják a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszát is. A tervezett gyalogos és kerékpáros sétány biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a belváros és a világbajnokság fő helyszíne között. A tervezői becslés alapján a megvalósítás várható költsége mintegy bruttó 6,2 milliárd forint, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható.

Kikötők 

A tervek között szerepel az is, hogy a Dagály úszókomplexumnál kikötőket létesítenek, a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a margitszigeti rendezvénytér közötti vízi közlekedéshez. A fejlesztés becsült költsége mintegy bruttó félmilliárd forint, amelyhez - mint az elfogadott javaslatban olvasható - teljes mértékben kormányzati támogatás várható.

Róbert Károly körút 

Egy a szavazás előtt benyújtott előterjesztés elfogadásával arról is határozatak, hogy a Róbert Károly körút felújítására összesen több mint 2 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre, a Népfürdő utcai híd megújítására 386 millió forintot, az Esztergom utcai híd renoválására 584 millió forintot, a Kárpát utca felújítására pedig 381 millió forintot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK