Az Uber nem adja fel Budapesten

Uber, Fekete Zoltán
Budapest, 2016. február 18. Fekete Zoltán, az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás magyarországi operatív vezetője sajtótájékoztatót tart egy budapesti étteremben 2016. február 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Ubernek 1200 sofőrje van Magyarországon, egy részüknek már van engedélye, a többieknél már folyamatban van az engedély megszerzése. Az Uber segíteni fog azoknak a sofőröknek, akiktől engedély híján elveszik a rendszámot. Az Ubert támogató nyilatkozatot 17 ezer ember írta alá, az íveket az Uber eljuttatja a Fejlesztési Minisztériumnak.
Vágólapra másolva!

Az Uber február 19-től, péntektől működik tovább, ahogy eddig. „Nem hagyjuk cserben az Ubert használó, támogató embereket. És a sofőrök családjait sem, akiknek a megélhetése múlik rajta” - mondta Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője.

Az Uber támogatja a sofőröket

Péntektől hatályos az a jogszabály, ami alapján az ellenőrző hatóság a helyszínen leszerelheti azoknak az Uber-sofőröknek az autójáról a rendszámot, akik engedély nélkül dolgoznak.

- mondta Fekete Zoltán. Jogi segítséget mindenképpen adnak az alvállalkozóknak.

Ma 1200 Uber-sofőr van, év végére 2000-re akarják növelni a számukat. Akinek még nincs engedélye, már folyamatban van a megszerzése. Az engedélyeztetés hónapokig tarthat, bonyolult folyamat, a hatóság nem volt felkészülve arra, hogy ilyen sokan akarnak engedélyt szerezni. A sofőröknek külön cég segít az engedélyek beszerzésében.

17 ezer ember támogatja

17 ezer ember írta alá az Ubert támogató ívet.

Az íveket tartalmazó dobozokat eljuttatják a Fejlesztési Minisztériumnak.

17 ezer ember írta alá az Ubert támogató petíciót Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Uber párbeszédet akar

A közlekedési hatóságokkal azon dolgoznak, hogy minden sofőr minél előbb megszerezhessen minden szükséges engedélyt, hangsúlyozta Fekete Zoltán.

Az Uber a kormánnyal együtt akarja megtalálni a megoldásokat, folytatni akarják a párbeszédet.

Nem taxi

Az Uber nem taxi, nincs diszpécserközpont, nem lehet leinteni, nincs készpénzmozgás. Az Uber-felhasználók 80 százaléka alig taxizik, 50 százalék egyáltalán nem, mondta Fekete Zoltán. Az Uber minden út után számlát generál, minden út után van számla.

Az Ubernél nincs zsebbe fizetés, nincs lehúzott turista, mondta az Uber magyarországi vezetője.

Az Uber nem taxi Fotó: Polyák Attila - Origo

Átlátható

Az Uber a kezdetektől kérte a sofőröktől a vállalkozóit, de most már csak olyan sofőrködhet, aki megadja a vállalkozói számot. Az elektronikus számlázórendszert a NAV-val együttműködve vezették be.