Tudta, hogy 3 milliója van otthon?

2016.02.18. 09:23

Folytatódott a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése: a nettó pénzügyi vagyon - a megtakarítások és a kötelezettségek különbsége - jegybanki adatok szerint 32 490,9 milliárd forint volt decemberben, 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Ez azt jelenti, hogy 2015 végén minden egyes

magyar lakosra több mint 3 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott – írja a Világgazdaság.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Be se visszük a pénzt a bankba

A megtakarítások összetétele nem minden szempontból alakul ideálisan, az MNB adatai szerint a készpénz mennyiségének növekedése volt tavaly is az egyik leggyorsabb ütemű: decemberben már 3765,4 milliárd forintnak megfelelő forintot és valutát tartottak otthon a háztartások, nagyjából egyötödével többet a 2014 véginél.

Nem kötjük le a forintjainkat

A betéteknél is jelentős, 11,8 százalékos volt a bővülés, de a 7781,5 milliárdos állomány jelentős része számlapénzben, vagyis lekötetlenül pihen.A növekedéshez hozzájárult a devizabetétek emelkedése is, ami a külföldön dolgozó magyarok számának növekedésével lehet összefüggésben.

Sokan nem is bankban, hanem otthon tartják a pénzüketForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A készpénz és a betét mellett az állampapírok számítanak a lakossági megtakarítási portfólió meghatározó elemének: ezekből december végén közel 3200 milliárd forintnyit tartottak számláikon a háztartások, 35,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. 

A befektetési jegyek állománya alig több mint 1 százalékos növekedés nyomán valamivel 4100 milliárd forint fölött volt decemberben. A biztosításoknál 2 százalék, a nyugdíjpénztári megtakarításoknál 5,3 százalék volt a bővülés - írta a lap.