Vágólapra másolva!
Több száz kapucnis felső árusítását tiltotta meg a fogyasztóvédelem, mert azok veszélyesek, akár kisgyerekek halálát is okozhatják.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelmi hatóság húzózsinórral ellátott csecsemő- és kisgyermek ruhákat ellenőrzött. A helyszínen

798 db terméknél állapították meg,

hogy azok használata a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór végződések miatt súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a helyszíni ellenőrzései során 72-féle,

358 db olyan gyermekruhát is talált,

amelyek forgalmazását a hatóság már korábban betiltotta.

A fiatal gyermekeknél elsősorban a ruhájukon lévő kapucnikban, vagy a nyak körül lévő zsinórok beakadhatnak például a csúszdába és akár halálos balesetet is okozhatnak.

A kapucnis felsők beakadhatnak a csúszdába is Forrás: Origo

Szemsérülést is okozhat

A nyak- és kapucni részen alkalmazott húzózsinórok, a nyak köré szorulva fojtási veszélyt jelenthetnek - írta a hatóság.

A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok – a fojtási veszélyen kívül – a zsinór meghúzásakor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak.

Figyelembe véve, hogy ezen termékek súlyosan veszélyeztethetik a csecsemők és kisgyermekek egészségét, a termékek további forgalmazását a kormányhivatalok az ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltották, és elrendelték a termékek forgalomból való kivonását, illetve visszahívását.