Betiltottak több száz kapucnis felsőt

2016.02.22. 09:34

Több száz kapucnis felső árusítását tiltotta meg a fogyasztóvédelem, mert azok veszélyesek, akár kisgyerekek halálát is okozhatják.

A fogyasztóvédelmi hatóság húzózsinórral ellátott csecsemő- és kisgyermek ruhákat ellenőrzött. A helyszínen 798 db terméknél állapították meg, hogy azok használata a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór végződések miatt súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a helyszíni ellenőrzései során 72-féle, 358 db olyan gyermekruhát is talált, amelyek forgalmazását a hatóság már korábban betiltotta. 

A fiatal gyermekeknél elsősorban a ruhájukon lévő kapucnikban, vagy a nyak körül lévő zsinórok beakadhatnak például a csúszdába és akár halálos balesetet is okozhatnak. 

A kapucnis felsők beakadhatnak a csúszdába isForrás: Origo

Szemsérülést is okozhat

A nyak- és kapucni részen alkalmazott húzózsinórok, a nyak köré szorulva fojtási veszélyt jelenthetnek - írta a hatóság.

A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok – a fojtási veszélyen kívül – a zsinór meghúzásakor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak.

Figyelembe véve, hogy ezen termékek súlyosan veszélyeztethetik a csecsemők és kisgyermekek egészségét, a termékek további forgalmazását a kormányhivatalok az ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltották, és elrendelték a termékek forgalomból való kivonását, illetve visszahívását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK