Amerika és Oroszország ontja a fegyvereket

2016.02.23. 16:10

2011 és 2015 között már nem Németország volt a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre, hanem Kína. Az első két helyen változatlanul Amerika és Oroszország állt, kivitelük 27 és 28 százalékkal nőtt. A legnagyobb fegyverimportőr India volt, az eladott nehézfegyverek közel felét ázsiai és óceániai országok vették meg, negyedük a Közel-Keletre ment. A világ fegyverkereskedelme 14 százalékkal nőtt.

14 százalékkal több nehézfegyver cserélt gazdát 2011 és 2015 között, mint 2006 és 2007 között. Komoly változás, hogy Kína fellépett a világ legnagyobb nehézfegyver-exportőreinek dobogójára az Egyesült Államok és Oroszország mögé, írja jelentésében a svéd nemzetközi békekutató intézet (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

Kína megelőzte Németországot

Kína exportja 88 százalékkal nőtt a megelőző öt évhez képest. A kivitel nagy része Indiával szomszédos országokba irányult: 35 százaléka Pakisztánba, 20 százaléka Bangladesbe, 16 százaléka Mianmarba. Kína öt év alatt megelőzte Németországot és Franciaországot fegyverexportban.

A legtöbb fegyvert az USA adta el

Az első helyen 2011 és 2015 között is az Egyesült Államok állt, exportja 27 százalékkal nőtt a megelőző öt évhez képest, a második helyezett Oroszországé 28 százalékkal.

Az USA főleg a Közel-Keletre, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emirátusokba és Törökországba exportált, Oroszország főleg Ázsiába, Indiába, Kínába és Vietnámba.

India volt a legnagyobb importőr

A világ legnagyobb fegyverimportőrei India, Szaúd-Arábia és Kína voltak. India az Egyesült Államokból, Oroszországból és Izraelből importálta a legtöbb fegyvert, Szaúd-Arábia az USA-ból, az Egyesült királyságból és Izraelből, Kína Oroszországból, Franciaországból és Ukrajnából.

Ázsia és Óceánia fegyverkeztek

Ami a világ régióit illeti, összességében Ázsia és Óceánia országai importálták a legtöbb nehézfegyvert, utánuk a Közel-Kelet következett, mindkét régió fegyverimportja nőtt a megelőző öt évhez képest. Az európai országok importja viszont nagyot csökkent.

Japán is beszáll

A jövőre nézve érdekes lesz, Japán hogyan fog részt venni a nemzetközi fegyverkereskedelemben. Az 1960-as évek végétől Japán önként vállalta, hogy nem exportál fegyvereket, ezt a tiltást Abe Sinzó miniszterelnök 2014 áprilisában feloldotta. Japán már nyélbe ütött néhány kisebb üzletet, 2015 végén pedig megpályázta Ausztrália 12 tengeralattjáróra kiírt tenderét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK