Washington kivághatja az egyik űrrakétája szívét

2016.02.23. 12:28

Az amerikai Atlas V űrrakéták orosz hajtóművet használnak, Washington vizsgálja, hogy ez nem sérti-e az orosz tisztségviselők ellen 2014-ben bevezetett szankciókat. Ha Washington letiltja az Atlas V-ösöket, azzal valószínűleg padlóra küldi az azokat üzemeltető vállalatot. Így egyetlen cég maradna, amelyik az űrbe juttathatja a légierő katonai műholdjait: Elon Musk SpaceX-e.

Hajtómű nélkül maradhat az amerikai Atlas V űrrakéta, ha Washington úgy dönt, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók vonatkoznak az NPO Ergomas cégre. A döntés különösen érzékenyen érintené az amerikai légierőt, mert csak két amerikai vállalatot hitelesített arra, hogy nemzetbiztonsági szempontból kiemelt fellövéseket hajtson végre, és ezek egyike az Atlas V-ösöket üzemeltető United Launch Alliance (ULA).

Orosz hajtóművet használnak

Az Atlas V rakéták legfontosabb komponensét, az első fokozat RD-180-as rakétahajtóművét az orosz Ergomas gyártja. Az Ergomas vezetésében több olyan orosz tisztviselő van (például Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes), akiket az Egyesült Államok feketelistára tett, amikor szankciókat vezetett be Moszkvával szemben a Krím elcsatolása után, írja a Reuters hírügynökség.

Az Atlas V az ULA legfontosabb rakétája, a legutóbbi 11 fellövésüket mind ezzel hajtották végre.

Az ULA a legutóbbi 11 fellövését Atlas V-tel hajtotta végreForrás: AFP/United Launch Alliance

Elon Musk lehet a nevető harmadik

Az amerikai kongresszus 2014-ben, az Oroszország elleni szankciók között megtiltotta az orosz RD-180-asok használatát 2019-től, de 2015 végén feloldotta a tiltást, mert az Atlas V-ösök és az azokat üzemeltető ULA (a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalata) ellehetetlenítésével egyetlen cég maradna, amelyik fellőhetné a légierő katonai műholdjait: Elon Musk SpaceX-e.

Ha az ULA kiesik, Elon Musk SpaceX-e lesz a légierő egyetlen partnereForrás: OnInnovation/Flickr

Ha nem, akkor nem

Az amerikai kormány 2016 elején mégis úgy döntött, megvizsgálja, az ULA megsérti-e az Oroszország ellen bevezetett szankciókat azzal, hogy rakétahajtóműveket vesz az Ergomastól. „Ha a pénzügyminisztérium arra jut, hogy problémát jelent a szankciókkal sújtott személyek jelenléte az Ergomasban, akkor együtt fogunk működni a kongresszussal és más szervekkel, hogy kitaláljuk, merre tovább” – mondta Amuel Greaves altábornok, a légierő rakétarendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője. Ha az RD-180-asok nem repülhetnek, akkor nem fognak repülni” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK