Ötszörösére emelkedik a nagyvállalatok támogatása

2016.02.23. 10:33

Az idén ötszörösére emelkedik ez a pályázati forrás, azaz 15 milliárd forint lesz - jelentette be az állami televízón Marczinkó Zoltán István kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Tavaly 14 magyarországi nagyvállalattal 3 milliárd forint értékű fejlesztési támogatásról kötött szerződést a Nemzetgazdasági Minisztérium, így 8,7 milliárdnyi beruházást és 500 munkahely megteremtését segítette. 

A szakértői egyeztetések lezajlottak, és reményei szerint egy-másfél héten belül a minisztérium honlapján megjelennek az idei pályáztatok feltételei - tette hozzá.

Versenyhátrányba kerültek

A nagyvállalatok nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben részesedhetnek európai uniós támogatásokból, amelyek elsősorban a kis- és középvállalatokat veszik célba. A nagyvállalatok ezért versenyhátrányba kerültek a kkv-kkal szemben, ezért nyitott a kormány számukra is támogatási keretet.
Nagyobb részben Kelet-Magyarországra jutott eddig a támogatásból, de Székesfehérvárott, Ajkán, Kaposváron és Közép-Magyarországon is részesedtek belőle cégek. A szerződések szerint június 30-ig a tavalyi szerződésekkel el kell számolniuk, de az 500 munkahelyből addig 400 meg fog valósulni - közölte a helyettes államtitkár.