Az EBRD kiáll a romániai magyar polgármester mellett

2016.02.24. 16:03

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint szigorúan ellenőrzik, a kedvezményezettek mire és hogyan költik el a pénzeket. A bank ezért nem tartja valószínűnek, hogy Sepsiszentgyörgy polgármestere nem megfelelően kezelte volna a hitelintézettől kapott pénzt. A polgármestert a román korrupcióellenes ügyészség gyanúsítja.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) a rendelkezésére álló információk alapján nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által Sepsiszentgyörgynek nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel" - közölte február 24-én, szerdán a pénzintézet szóvivője.

Szigorúan ellenőriznek 

Az EBRD közölte: minden általa finanszírozott beruházást közelről figyel a kedvezményezettekkel együttműködve, és a legmagasabb normákat alkalmazza a hitelezés tekintetében. A pénzintézet arra is kitért, hogy támogatja a román hatóságokat a korrupcióellenes harcban, és abban, hogy a törvényeket a közigazgatás minden szintjén alkalmazzák. Megjegyezte, hogy értesült a sepsiszentgyörgyi ügyészségi vizsgálatról, és bízik benne, hogy a hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet, és a helyzet hamarosan tisztázódik.

Minden centre rábólintottak 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a vizsgálat kezdetekor azt mondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában. Hozzátette: a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot.

Ebből a keretből egy eurocentet sem lehet elkölteni, ha az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank erre nem bólint rá" - jelentette ki a polgármester. Antal Árpád furcsállotta, hogy ha a hitelt fizető és a hitelt felvevő fél is mindent szabályosnak talál, akkor egy harmadik fél is vizsgálatot indít, csak azért, mert nem találkozott még ilyen hitelszerződéssel, és nem érti meg a működését.

Felügyelet alá helyezték 

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) előző szerdán házkutatást tartott Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester és munkatársai lakásában és irodájában. Az ügyészség csütörtökön felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármestert.

Csendőrök kísérték kihallgatásra Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterétForrás: MTI/Baranyi Ildikó

170 millió forintos kár

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpád polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK