A gazdák 50 ezer hektárhoz nem férnek hozzá

A nap képei 2016.02.16.
Belvízzel elöntött terület Gádoros közelében. Békés megyében több mint hétezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
50 ezer hektár áll víz alatt, a belvízzel érintett terület 18 hektárral nőtt egyetlen hét alatt. A gazdák remélik, hogy kevesebb lesz a csapadék, a vizes területek visszahúzódnak, és elkezdhetik a munkát.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt 18 ezer hektárral nőtt a belvízzel érintett terület az országban, ahol nem tudnak mezőgazdasági munkát folytatni - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője.

50 ezer hektár

Hozzátette: az őszi vetésterület mintegy 3 százalékát, 50 ezer hektárt borít víz jelenleg. Jelentősen nőttek a belvízzel borított területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így

gondot okoz a tavaszi vetések tervezése.

Az időjárási előrejelzések most azt mutatják, hogy egy ideig nem lesz számottevő csapadék, így bíznak abban, hogy az átnedvesedett területek visszahúzódnak és a gazdálkodók elkezdhetik a munkákat - mondta.

50 ezer hektár van víz alatt Forrás: MTI/Rosta Tibor

Új őstermelői igazolvány

A NAK szóvivője beszámolt arról is, hogy a nyáron kapják meg az új, kártyaalapú őstermelői igazolványt azok, akik 2013-ban igényelték az igazolványt, amely tavaly év végéig volt hatályos. A köztes időszakban egy ideiglenes, A4-es papírlap formátumú igazolvánnyal tudják igazolni tevékenységüket - ismertette. A hatályos igazolvánnyal rendelkezők jövőre kapják meg az új, kártya formátumú igazolványt, a jelenlegi érvényességét március 20-ig kell meghosszabbítaniuk a falugazdászoknál - emlékeztetett.

Szigorúbb ellenőrzés kellene

Az érvényesítéssel a NAK a hamis tevékenységet végző személyeket szeretné kiszűrni. Tapasztalataik szerint ugyanis

az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők egy része egyáltalán nem foglalkozik termeléssel, a rendszer hiányosságait adócsalásra használták ki.

Az új rendszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrizhetőséget tesz lehetővé - mondta, hozzátéve, hogy levélben kérték Kovács Zoltántól, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárától az őstermelők rendszeresebb ellenőrzését, és ebben az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal is folynak az egyeztetések.