A kutyának se kell a legendás húsgyár

2016.02.24. 13:46

A felszámoló már kilencedszer ír ki pályázatot a 2012-ben becsődölt Kapuvári Hús vagyonára. Az irányár 803 millió forint. A potenciális vevőknek nem kell vállalniuk, hogy újranyitják a gyárat, de a vagyont csak egyben vehetik meg.

Újabb, sorban a kilencedik pályázatot írta ki a Kapuvári Hús Zrt. vagyonelemeinek értékesítésére a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN Kft.). A kiírás üzemeltetési kötelezettséget nem tartalmaz, de a négy vagyoncsoportba szedett eszközökre továbbra is egyben várnak ajánlatot.

803 millió az irányár 

Kovács Csaba, a felszámoló társaság ügyvezetője elmondta, hogy az üzem, a gépek, az út és az egyéb követelések minimum irányára összesen 803,4 millió forint. A pályázatokat március 21-ig lehet benyújtani az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül. Hozzátette: a jelenlegi kiírás már nem érinti a Kapuvári Bacon Kft. eszközeit, mert azokat tavaly eladták.

2012-ben ment csődbe 

A Kapuvári Hús Zrt. 2012 szeptemberében állt le, felszámolását októberben rendelte el a bíróság. A gyárban működő másik cég, a Kapuvári Bacon Kft. 2012. november végén jelentette be, hogy elbocsátja alkalmazottjait, fizetésképtelensége miatt decemberben a bíróság elrendelte a cég felszámolását.

A vezetők ellen nyomoznak 

A felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. tartozása mintegy 9 milliárd forint. A társaság egyes vezetői ellen büntetőeljárást indítottak a pénzügyi nyomozók különösen nagy értékű költségvetési csalás megalapozott gyanújával - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2015. június 4-én, miután a cég felszámolóbiztosa felmentette a NAV-ot az adótitok megtartásának kötelezettsége alól.

A cég vezetői ellen nyomoznakForrás: MTI/Matusz Károly

Az akkori tájékoztatás szerint a Kapuvári Hús 18 alkalommal kért fizetési könnyítést az adóhivataltól, azonban hátralékát a méltányos fizetési feltételek ellenére sem rendezte. Az államot megillető, eddig megállapított adóhiány a szankciókkal együtt 2,9 milliárd forint, aminek nagy része már jogerős követelés, másik részének ügyében a hivatal új eljárást indított, miután a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. május 21-én erre kötelezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK