A szaúdi olajminiszter fityiszt mutatott az amerikai termelőknek

Ali Ibrahim Naimi Saudi Arabia's Minister of Petroleum and Mineral Resources Ali Ibrahim Naimi speaks to journalists prior to the start of a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria,
Saudi Arabia's Minister of Petroleum and Mineral Resources Ali Ibrahim Naimi speaks to journalists prior to the start of a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday Nov. 27, 2014. Expectations that the group would not cut output to support the market saw the global price of oil slump another US dollar 1.89 on Thursday to US dollar 75.86 a barrel, extending its losses since June, when it was as high as US dollar 115. (AP Photo/Ronald Zak)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia olajminisztere amerikai olajcégek vezetői előtt mondott beszédet Texasban. A miniszter kizárta, hogy országa visszafogná a kitermelést, de azt mondta, annak befagyasztása a 2016 eleji szinten járható út. Azoknak cégeknek, amelyek nem tudnak olcsón, hatékonyan kitermelni, el kell tűnniük a piacról, mondta a miniszter. Az alacsony olajár Szaúd-Arábiának is fáj, de a miniszter szerint együtt tudnak élni vele, kivárják az áremelkedést.
Vágólapra másolva!

"Azoknak, akik nem tudnak hatékonyan, gazdaságosan kitermelni, el kell tűnniük a piacról.

- mondta Ali Al-Naimi, Szaúd-Arábia olajminisztere Texasban, amerikai olajcégek vezetői előtt tartott beszédében.

Csak szóbeszéd

"A szóbeszédekkel ellentétben

- mondat Al-Naimi. A miniszter szerint Szaúd-Arábia csak azt teszi, amit minden kitermelő, az éles verseny mellett próbálja megtalálni a legjobb megoldást.

Együtt tudnak élni vele

Az alacsony olajár minden kitermelő cégnek és olajexportőr országnak fáj, de a miniszter szerint Szaúd-Arábia és az OPEC együtt tud élni vele. A kitermelés csökkentését a miniszter kizárta, de azt mondta, a befagyasztás, amiről országa Oroszországgal elkezdett megegyezni, járható út, írja a Wall Street Journal.

A szaúdi olajminiszter szerint országa együtt tud élni az olcsó olajjal Forrás: Associated Press/Ronald Zak

Nem támogatják a drágább kitermelést

Az amerikai palaolaj és a kanadai mezőkön zajló kitermelés jóval drágább, mint például Szaúd-Arábiában. Amikor az olaj ára hordónként 100 dollár körül járt, megérte ezekbe a mezőkbe fektetni, de a 2016 elejére beállt 30 dolláros szinten már nem éri meg.

Al-Naimi szerint az olcsóbb kitermelés visszafogásával csak a drágább kitermelést támogatnák, ami nem lenne jó, "csak elodázná az elkerülhetetlen ébredést".