Renzi: Több mint fenyegetés a magyar pénzcsap elzárása

2016.02.24. 13:06

Az olasz miniszterelnök szerint nem fenyegetés, hanem reális mérlegelés kérdése, hogy Magyarország és a visegrádi országok uniós támogatásait megkurtítsák, amiért nem akarnak menekülteket befogadni. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok több pénzt kapnak az uniótól, mint amennyit befizetnek, reméli, erre nem kell majd őket emlékeztetni, amikor elkezdődnek a következő támogatási ciklus tárgyalásai. 

Reális mérlegelés tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, ha azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy cseh lapnak adott interjúban. 

"Nyíltan válaszolok, mert amit a tárgyalásokon elmondtam, nyugodtan megismételhetem a nyilvánosság előtt is. Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről" – válaszolta Matteo Renzi a cseh lap római tudósítójának kérdésére. 

Küszöbön az új támogatási ciklus

Szerinte az uniós tagság "a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól. És ennek minden téren meg kell nyilvánulnia" – szögezte le az olasz politikus. Rámutatott, hogy Olaszország évente mintegy 20 milliárd euróval járul hozzá az EU költségvetéséhez, míg vannak olyan államok, amelyek többet kapnak, mint amennyit befizetnek. 

Úgy véli, ez rendben is lenne, de elvárja: "Ha kimondjuk, hogy a menekültügy összeurópai probléma, és megoldása nem nehezedhet csak Görögország, Olaszország, Németország vagy Svédország vállára, akkor a megoldásba minden uniós állam bekapcsolódik, és ezt mindenki meg is érti." 

Renzi bízik abban, hogy amikor majd elkezdünk a 2020–2026-os időszak uniós alapjairól beszélni, amire rövid időn belül sor kerül, nem lesz szükség ennek a dolognak a hangsúlyozására". 

Matteo Renzi reméli, hogy az új támogatási ciklus tárgyalásain nem kell majd emlékeztetni a V4-eket a pénzügyekreForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Bajban a baloldal

Az európai baloldal helyzetét firtató kérdésre Matteo Renzi azt mondta, hogy a baloldal ma komoly problémákkal küszködik. A szélsőbaloldal soha nem volt képes megfelelően kormányozni, ezért ezektől a pártoktól és mozgalmaktól nem tart. A mai európai helyzetben sokkal inkább tart a szélsőjobboldaltól, és néha meglepődik, hogy az Európai Szocialista Párt néhány tagja közelebb áll Orbán Viktorhoz, mint Angela Merkelhez" – jegyezte meg az olasz kormányfő az interjúban.

Szijjártó: a források járnak Magyarországnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a kohéziós források járnak Magyarországnak. "Az uniós források minden harmadik forintja magyar adófizető forintja, amit befizetünk az unióba, ezenkívül megnyitottuk a piacainkat, nyugati cégek óriási profitra tesznek szert Magyarországon" - fogalmazott. Szerinte több tanulmány is azt állítja, hogy minden egyes nyugat-európai ország által befizetett euró után a közép-európai államokból 1,25 eurót visznek haza a nyugat-európai vállalatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK