Lazachalászat mentheti meg a norvég olajmágnást

2016.02.26. 06:15

Örülhet John Fredriksen, hogy néhány éve halászati cégbe fektetett: miközben vagyona az elmúlt 18 hónapban 40 százalékkal zuhant, a lazac történelmi szintekre drágult. Az olajba lassan belefullad a világ, halból viszont úgy tűnik nem tud betelni.

Fredriksen az olajárzuhanás előtt indított egy mellékvállalkozást, Marine Harvest nevű cége az Atlanti óceánon halászik lazacot – ahogy a Bloomberg a napokban megírta lehetséges, hogy az olajvállalkozásai ennek köszönhetően vészelik majd át az olajválságot.

Háború alatt szerezte a vagyonát

A 71 éves, jelenleg Cipruson élő John Fredriksen Norvégia egyik legnagyobb, tankerhajókat üzemeltető cégének, a Frontline Ltd.-nek a tulajdonosa. A vállalkozó az 1970-es és 80-as években, a Közel-keletről behozott nyersolajjal alapozta meg a vagyonát. A legnagyobb profitot az iraki-iráni háború alatt aratta le, amikor rajta kívül nem sok nyugati cég kockáztatta, hogy tankereket küldjön a háború dúlta régióba – egyesek szerint az olajvásárlásokkal nagyban hozzájárul a frissen hatalomra került iráni teokratikus rezsim fennmaradásához is.

Lángoló szingapúri olajtanker az iraki-iráni háború alatt - a konfliktus idején kevesen mertek olajat importálni a régióbólForrás: AFP/Norbert Schiller

Az olajiparban szerzett vagyonát később más ágazatokban fektette be, a 2000-es években például 25 százalékos üzletrészt szerzett a Marine Harvest nevű norvég halászati cégben. A döntése egybeesett a globális madárinfluenza-járvánnyal, ami rövid távon növelte a másfajta húsoknak, köztük a halnak keresletét.  

Már értékesebb a lazac

Ez utólag rendkívül jó befektetésnek bizonyult, olyannyira, hogy mára a halászati tulajdonrész jelenti Fredriksen portfóliójának legjövedelmezőbb ágát. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy az olaj árfolyama az utóbbi egy évben beszakad. Az Atlanti-óceáni lazac, ami a Marine Harvestnek is fő profilja tavaly október óta, standard egységekként (ez 4,5 kilogram halat jelent) 20 dollárról 30 dollárra emelkedett. És ami a Fredriksen-birodalom szempontjából különösen fontos: januárban a lazac standard egységének ára átlépte az olaj hordónkénti árát.

Jelenleg Fredriksen tulajdonrészét a Marine Harvestben hétszeresére becsülik a egy olajfúró cégben, a Seadrill Ltd.-ben szerzett tulajdonrészhez képest – a vásárláskor a két tulajdonrész értéke nagyjából megegyezett, a Seadrillé azonban olajárzuhanás során lényegében összeomlott, 2014 nyara óta 93 százalékkal csökkent a részvényeinek értárfolyama. A halászati befektetés értéke mára magasabb, mint a korábbi zászlóshajó cég, a Frontline Ltd és egy másik, Fredriksenhez köthető olajkereskedő vállalat, az Arcadia Petroleum Ltd. összesített értéke.

A lazac ma már értékesebb az olajnálForrás: Flickr - Ernesto Andrade

Egyelőre nem adja el

Fredriksen a Bloomberg riporterének nem nyilatkozott az ügyben, a Marine Harvest elnöke viszont egy norvég lapnak azt mondta, a befektető egyelőre nem szándékozik eladni részeszedését a cégben.

Az olajárzuhanás kezdete óta a Marine Harvest részvényei mintegy 75 százaléknyit növekedtek.A Bloomberg szerint nemcsak a norvég cég számíthat hasonló sikerekre, a lazacra az egész világon nő a kereslet, elsősorban Európában és Ázsiába emelkedik a hal ára. Az amerikai lapnak nyilatkozó elemző szerint idén még további 15-20 százalékos növekedést érhetnek el világszerte a lazacban utazó cégek. A világpiac lassan belefullad az olajba, lazaccal viszont alig tud betelni” – értékelte a helyzetet Bloomberg szerzője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK