Megváltoztatnák a taotörvényt

olimpia park
Budapest, 2014. március 21. A park Duna felőli bejáratánál álló nemzetiszínű olimpiaiötkarika-szobor a megújult belvárosi Olimpia parkban 2014. március 21-én. A belváros legnagyobb, március 22-től újra látogatható közparkja Észak-Lipótváros több utcájával együtt újult meg 1,8 milliárd forint uniós forrásból. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem kell alkalmaznia az államháztartási törvény költségvetési támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit a társasági adókedvezmény, azaz a tao alapján nyújtott támogatásokra az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaságnak, ha az Országgyűlés is elfogadja a törvényalkotási bizottság ezen javaslatát.
Vágólapra másolva!

A testület kormánypárti többsége csütörtökön fogadta el a változtatást, amely az indoklása szerint jogtechnikai jellegű, az „a filmtámogatások társasági adókedvezményével megegyezően biztosítja a támogatás és az államháztartásról szóló törvény összhangját”.

Féltik az átláthatóságot

Tóth Bertalan szocialista képviselő azonban az indoklást vitatva érdemi változtatásnak minősítette a bizottsági javaslatot. Az államháztartási törvény megkerülése szerinte azt eredményezné, hogy

sem közbeszerzési, sem beszámolási kötelezettség nem terheli a pénz felhasználását,

annak adatai nem lesznek közérdekből nyilvánosak. Szerinte ez is rontja majd a 2024-es játékokra való pályázásunk hitelét.

Tóth Bertalan szerint romolhat az olimpiai pályázatunk hitele Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalannak úgy felelt: azért nem vonatkozna az államháztartási törvény ezen forrásokra, mert a támogatás nyújtója nem költségvetési szerv. Mindez azonban szerinte nem jelentené azt, hogy a közpénzfelhasználás szabályai ne vonatkoznának arra.

mondta az államtitkár.