Visszaeshet a magyar növekedés az országjelentés szerint

2016.02.26. 16:23

Magyarország kiegyensúlyozott, de továbbra is viszonylag mérsékelt növekedési pályán halad, a munkaerő-piaci fejlemények kedvezőek, az államadósság csökken, de a beruházások az idén akár vissza is eshetnek az Európai Bizottság országjelentése szerint.

Az Európai Bizottság pénteken tette közzé a 2016-ra vonatkozó, előrejelzéseket és ajánlásokat is tartalmazó országjelentést. Ebben megállapítva, hogy az ország némi haladást ért el a tavalyi országspecifikus ajánlások végrehajtásában.

Az idei jelentés szerint a magyar GDP meghaladja a válság előtti csúcsértéket és a növekedési potenciál fokozatosan javul, de Magyarország potenciális növekedési üteme még mindig egy százalékponttal elmarad a már amúgy is viszonylag alacsony válság előttitől. A GDP 2015-ben a becslések szerint 2,75 százalékkal nőtt, ami a magánfogyasztás és az export növekedésének köszönhető. Az idén azonban az uniós források csökkenése miatt lelassul a növekedés - áll a jelentésben.

Az országjelentések nyilvánosságra hozásakor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy a pénzügyi piacok változékonysága és annak külső kockázatai miatt erősíteni kell a tagállamok gazdasági alapjait.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos szerint az Európai Bizottság a lehető legpontosabb és részletes képet adja az uniós országok gazdasági helyzetéről pénteken közzétett jelentésében. "Továbbra is a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés az unió elsődleges célja" - emelte ki Moscovici.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK