A szupermarketek diszkriminálása sem tetszik az uniónak

2016.02.26. 11:59

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt, mert úgy véli, hogy az korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken megerősítette, hogy a brüsszeli testület az előző napon úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a 2014 decemberében elfogadott jogszabály ügyében. 

A kormány megtiltaná a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyvállalatoknak, amelyek mérleg szerinti eredménye két egymást követő üzleti évben is nulla vagy negatív, vagyis veszteségesek, és nettó árbevételük meghaladja az 50 milliárd forintot. 

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az érintett láncok forgalmának jelentős részét teszik ki a napi fogyasztási cikkek. Ez akár több cég megszűnéséhez is vezethetne, emiatt indított most az Európai Bíróság újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. 

 A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólításra. 

A héten már a Szép kártya miatt kaptunk fejmosást

Nem egyeztethetők össze az uniós joggal a Szép kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszereinek egyes elemei. A bíróság keddi döntése szerint sérti az uniós elveket az, hogy külföldi vállalatok magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki Szép kártyát. 

Uniós jogot sért a Szép kártya és az Erzsébet-utalványForrás: 'Wise'

A Szép kártyát és az Erzsébet-utalványt jelenleg csak olyan cég bocsáthatja ki, amelyik a magyarországi jog szerint jött létre. Ezzel kizártak olyan cégeket, amelyek külföldi alapításúak voltak. Lényegében ezzel a szabállyal szorították ki 2012-ben a francia Edenredet, a Le Cheque Déjeuner-t és a Sodexót a magyar piacról. Ők fordultak az Európai Bírósághoz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK