Új autóipari beruházás jöhet Magyarországra

Guus Hiddink holland edző, a dél-koreai csapat korábbi edzője
Vágólapra másolva!
A Koreai Köztársaság a harmadik legjelentősebb nem európai befektető Magyarországon, Varga Mihály szerint a koreai befektetők meghatározó szereplői maradnak a magyar gazdaságnak, Magyarország megbízható partnere a dél-koreai vállalatoknak. Komáromban nemsokára új autóipari beszállító pótolja a Nokia-üzem bezárása után maradt űrt.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter a Koreai–Magyar Gazdasági Vegyesbizottság csütörtöki ülése után dél-koreai vállalatvezetőkkel, többek között a Samsung Electronics, valamint az autóalkatrészeket gyártó dél-koreai Woory Industries vezetőivel találkozott. A találkozók tapasztalatait összegezve Varga Mihály megjegyezte: az először beruházni szándékozó cégek számára fontos szempont az is, hogy Magyarországon külföldi és multinacionális vállalatok sora működik sikeresen több évtizede, és a cégek újabb és újabb fejlesztésekkel bővítik gyártókapacitásukat.

Autóalkatrész-gyár épülhet

Varga Mihály a megbeszéléseken elmondta: "2010 óta a magyar kormány reformok sorát hajtotta végre azért, hogy erősítse az ország versenyképességét, és elősegítse még több külföldi működőtőke befektetését." Kiemelte:

a Magyarország újraiparosítását célul kitűző kormányprogram,

az Irinyi-terv fontos eleme a hazai feldolgozóipar bővítése.

Ebben kiemelt szerepet vállalhatnak a már itt megtelepedett koreai cégek – mint például a Samsung Electronics, a Hankook Tire, a Daewoo, vagy az LG –, illetve a beruházást tervező vállalatok, például a Woory Industries, amely autóalkatrész-gyártó üzemet kíván telepíteni Magyarországra – jegyezte meg Varga Mihály a közlemény szerint.

Autóklíma-alkatrészek Komáromból

2014. novemberben Szijjártó Péter Nemzetgazdasági miniszter egy szöuli koreai-magyar üzleti fórumon jelentette be, hogy a Komáromban építi fel új, tízedik üzemét a Woory Industries. A középvállat három év alatt 8,5 milliárd forintot fektet be az üzem építésébe, ahol a tervek szerint kezdetben 120-an dolgoznak, de később 250 főre bővülhet a létszám. Ezzel Szijjártó szerint a komáromi Nokia-gyár beruházása utáni munkanélküliségen is lehetne enyhíteni.

A Woory globális autóipari beszállító, a céget 1989-ben alapították. Elsősorban szellőzőrendszerekhez gyártanak alkatrészeket, többek között klímapaneleket, állófűtés elemeket, aktuátorokat (az automata légkondicionálókban ezek szabályozzák a légbefújás irányát, erősségét és hőfokát), kompresszortárcsákat. Emellett ülésfoglaltság-érzékelőket, és a kulcsnélküli rendszeres autókhoz nyitásérzékelőket is készítenek, arról azonban nincs hír, hogy mi készül majd ezekből Komáromban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a

Samsung Electronics az első koreai befektető volt Magyarországon.

A gyárat 1989-ben 50 millió dolláros beruházással hozták létre Jászfényszarun, ahol az elmúlt 25 évben összesen mintegy 62 millió televízió került le a gyártósorról. "A Samsung Electronics közel három évtizedes működése, folyamatos fejlesztése azt jelzi, hogy hazánk megbízható üzleti környezetet képes hosszú távon biztosítani a nemzetközi vállalatoknak is" – tette hozzá Varga Mihály.