A futás pörgeti a GDP-t

Vivicitta 30, futás, Budapest
Vivicitta 30 futás Budapesten 2015 április 19-én
Vágólapra másolva!
A turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években, a futóversenyeknek nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív külföldi médiavisszhangot is generálnak - mondta Varga Mihály a futóversenyek nemzetgazdasági hatásait vizsgáló tanulmány bemutatóján.
Vágólapra másolva!

A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki - ismertette a nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Sportiroda (BSI) által megrendelt, a KPMG által készített tanulmány főbb megállapításait.

A futóturizmus 65 ezer vendégéjszakát hozott

Varga Mihály beszámolt arról, hogy az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma. A tanulmányban vizsgált három nagy rendezvényen - Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál - meghaladta a

70 ezret a regisztrált versenyzők száma tavaly, ami 22 százalékos növekedés

az előző évhez képest.

Vivicitta Budapesten 2015-ben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre tavaly, 17 500 külföldi futó és kísérője mintegy 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát - ismertette a miniszter.

A turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag fontos területe a gazdasági növekedésnek.

Francia, olasz és brit futók paradicsoma lettünk

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója elmondta: 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma, a legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából jönnek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott, akiknek fontos, hogy Magyarországon megfelelő ár-érték arányt találnak.

A futóturizmus 1,78 milliárddal járultak a 2015-ös GDP-hez Fotó: Szabó Gábor - Origo

Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere a tanulmány ismertetésekor elmondta a maratonok 2,3 milliárd forint, a félmaratonok 700 millió forint közvetlen költést generáltak, ami a multiplikátor hatással számolva 4,44 milliárd költést jelent a teljes gazdaságban.

Ha 40 százalékos hozzáadott értéket rendelnek a versenyekhez, akkor azok

1,78 milliárd forinttal járultak hozzá a 2015-ös GDP-hez.