Egyszerűbb lesz a csigagyűjtők élete

afrikai óriáscsiga
Az állatok már fára mászni is megtanultak, így kevésbé hatékony ellenük a földi csigaölő
Vágólapra másolva!
Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, a magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szerint a nem védett, szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek - ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket - január elseje óta kevesebbet, mint korábban.

A csigagyűjtőknek kevesebb adminisztrációjuk lesz Forrás: Kerry Sheridan

A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót.

Egy példa a felvásárlónak történő értékesítésre Forrás: Origo

A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli.

A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.