Fed: Javult a gazdasági aktivitás az USA-ban

2016.03.02. 22:00

Mérsékelten javult a gazdasági aktivitás az USA-ban, a régiók többségében folytatódott a növekedés a Fed gazdasági helyzetjelentése szerint. Az úgynevezett Bézs Könyvben azonban már a gyengélkedés első jeleiről is írnak.

A gazdasági aktivitás általában mérsékelten javult az Egyesült Államokban az elmúlt két hónapban, de viszonylag széles eltérést mutatott mind regionális, mind szektoronkénti bontásban. Megjelentek a gyengélkedés első jelei is - állapította meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentésében, a "Bézs Könyvben".

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A januártól február végéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a Kansas City Fed állította össze.

A régiók többségében folytatódott a gazdasági növekedés, két régióban mérsékelt ütemben, négy régióban csekély és egy régióban szerény ütemben. Vegyes növekedési eredményről számolt be két régió, Boston és St. Louis.

Általában bizakodóak

Az előző jelentésben, amit január közepén tettek közzé, a 12 körzetből tíz számolt be a gazdasági aktivitás szerény, mérsékelt vagy egyenletes ütemű javulásáról. Akkor a New York-i régió változatlan, a bostoni pedig "valamivel lassabb növekedést jelzett. A gazdasági aktivitás New Yorkban most is stagnált, csakúgy, mint Dallas körzetében és visszaesett kissé Kansas City régióban.

A gazdasági növekedés - ahol volt - a korábbi jelentésekhez hasonlóan most is elsősorban a lakossági kiadásokra, a javuló foglalkoztatási helyzetre és az ingatlanpiaci fellendülésre támaszkodva jött létre.

A mostani és az előző felmérés közötti legszembetűnőbb eltérés az, hogy míg az előző vegyes, de általában véve kedvező képest festett a gazdaság helyzetéről, a mostani már nagyobb szóródást mutatott regionális és szektoriális bontásban is.A felmérésbe bevont gazdasági szereplők azonban most is "általában bizakodónak" bizonyultak a kilátásokat illetően.

Nőtt a béremelési nyomás

Az amerikai GDP mintegy kétharmadát adó lakossági fogyasztás növekedett a régiók többségében, de ebben a tekintetben is akadtak gyenge pontok.

Egyes régiókban a fogyasztók viszonylag alacsony kiadási hajlandóságot mutattak, feltehetően a pénzpiaci volatilitás erősödése, a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt.

Az üzemanyagárak csökkenésének a beszámolók szerint összességében "vegyes hatása" volt a fogyasztási kiadásokra. Az autóeladások például többségében növekedtek, de az is régiónként eltérő kondíciók közepette.

A régiók többsége a foglalkoztatásról általában véve mérsékelt javulásáról számolt be. A béremelési nyomás az esetek többségében a "mérsékelttől az erőteljesig" terjedt, ami nagy előrelépést jelent az előző felméréshez képest, amelyben még jellemzően gyenge bérnövekedési nyomásról számoltak be.

St. Louis régióban az új munkaszerződéseknek például már 56 százalékát kötötték meg az egy évvel korábbinál magasabb bérrel.

Stabilabbak a belföldre orientált szektorok

Az árszínvonal a mostani elemzésben is stabilnak bizonyult az előzőhöz hasonlóan. A nem pénzügyi szolgáltatások terén az aktivitás viszonylag visszafogott ütemben növekedett. A feldolgozóipari aktivitás viszont általában stagnált. Nyolc régióban az energiaipari visszaesés miatt a feldolgozóiparban is nehézségekről számoltak be. Négy régió viszont pozitív eredményeket jelentett a feldolgozóiparból.

A belföldi orientáltságú szektorok inkább mutattak stabilitást, mint a külföldi piacoknak kitett szektorok, amelyek jobban ki vannak téve az alacsony nyersanyagárak, a külföldi gazdasági lassulás és a dollár árfolyama erősödésének.

Az inflációs cél alakulása kulcsfontosságú

A lakáseladások a régiók többségében növekedtek, és az előző jelentéshez hasonlóan a hiteligénylésekben is mérsékelt növekedés volt tapasztalható.

A mezőgazdásági termelési kondíciók vagy nem változtak, vagy kissé romlottak.
Az energiaipari szektorban folytatódott a teljesítménycsökkenés. Ennek oka egyrészt a széntermelés visszaesése, másrészt az olajárak csökkenése.

A turizmusban a régiók többsége fejlődésről számolt be, New York szállodakihasználtsága azonban elmaradt az egy évvel ezelőtti szinttől.

A Bézs Könyv mostani megállapításai alapján a Fed valószínűleg a következő, március 15-16-i kamatdöntő ülésén is tartózkodik majd az alapkamat újabb megemelésétől, miután az infláció célnak megfelelő alakulását jelölték meg az egyik kulcsfontosságú döntési tényezőként.

KAPCSOLÓDÓ CIKK