Késhet Magyarország felminősítése

magyar állampapír, államadósság kezelő központ, ÁKK, alacsony szintű a lakosság szerepvállalása
Vágólapra másolva!
Nem zárható ugyan ki, hogy a Moody's hitelminősítő pénteken befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, magyar szakértők nagyobb esélyt láttak a későbbi felminősítésre.
Vágólapra másolva!

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője nem számít felminősítésre a pénteken este 10 után megjelenő értékelésben, de nem zárja ki a lehetőségét. Elmondta: a Moody's hitelminősítő éppen a legutóbbi, novemberi felülvizsgálata alkalmával javította pozitívra az ország kilátását, ezért az elemző úgy vélte, inkább a júliusi vagy novemberi revízió hozhatja meg a felminősítést.

Júliusban esélyesebb

Hozzátette: a Fitch hitelminősítő májusi felülvizsgálata során nagyobb esélyt lát a felminősítésre, mert az intézet erősen támaszkodik a külső egyensúlyi mutatókra, amelyben Magyarország nagyon jól áll.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője sem vár felminősítést pénteken, szerinte is a júliusi értékeléskor nagyobb a befektetésre ajánlott kategóriába átsorolás esélye. Úgy látja, a hitelminősítők megvárják, hogyan alakul az ország finanszírozási igénye az első öt hónapban, amíg sok devizaadósság lejárata esedékes.

Növelné a felminősítés valószínűségét, ha a tavaszra elkészülő 2017-es költségvetés konzervatívabb lenne

- tette hozzá.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az alacsony 2015-ös költségvetési hiány, a csökkenő államadósság és a külső eladósodottság mérséklődése, valamint a lakossági állampapír-állomány arányának növekedése - mind javított az ország helyzetén tavaly novemberhez, a legutóbbi felülvizsgálathoz képest.

További javulás szükséges

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szintén azt írta, a pénteki döntés alkalmával még nem számít arra, hogy az ország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön. Felidézte: a hitelminősítő legutóbbi novemberi felülvizsgálata alkalmával pozitívra javította a kilátást, ugyanakkor kiemelte, hogy

a felminősítéshez a gazdasági és fiskális mutatók további javulása szükséges.

Az előzetes becslések szerint mindkét adat kedvezően alakulhatott tavaly. A költségvetési hiány 2 százalék körül volt a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint, miközben az államadósság tovább csökkent, a legfrissebb számítások szerint 75,5 százalékra (a 2014 év végi 76,2 százalékról). Az Erste elemzője kiemelte ugyanakkor, hogy egyik adat sem hivatalos még.

Barczel Vivien

nem tartotta kizártnak, hogy a piacok már a felminősítésre spekulálnak,

ami a forint átmeneti erősödését, illetve a hozamok csökkenését hozhatja magával, különösen a devizában denominált kötvények esetében. Ugyanakkor ha a várakozásoktól elmaradó döntés érkezik, hétfőn minden visszarendeződhet - áll a kommentárban.

Két felminősítés

A Moody's a pénteki után július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A másik két nagy hitelminősítő két-két időpontot jelölt ki. A Standard & Poor's 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána

november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország

2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

Portugáliával vagyunk egy szinten

A három nagy hitelminősítő egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz/Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch tavaly májusban, a Moody's novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást. Az S&P lépésével került azonos szintre a magyar szuverén osztályzat mindhárom cégnél.

A Fitch Ratings Londonban ismertetett legutóbbi besorolási előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel -

Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós,

amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.