Megdőlt a nyugdíjrekord Magyarországon

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A parlament törvénybe foglalta, hogy a jegybank alapítványaiban a jegybank közpénze nemközpénzzé lényegül át és Matolcsy György fizetésemelést kaphat, de lehet, hogy Áder János nem írja alá a jogszabályt. Lesz borház a jegybank alapítványának iskolájában, de nem az alapítvány üzemelteti majd. Magyarország maradt a bóvliban a Moody's-nál, a hitelminősítő Kína kilátásait negatívra rontotta. Adókedvezményt kaphatnak az olimpiai pályázatot támogató cégek. A Főgáz rossz adatokat kapott az E.ON-tól, ezért hibás számlákat állított ki néhány átvett ügyfélnek. A téllel együtt véget ért a kilakoltatási moratórium. Megdőlt a nyugdíjrekord Magyarországon. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A parlament gyorsított eljárásban elfogadta a fideszes Bánki Erik jegybanktörvényhez benyújtott módosítóját. A módosító szerint a jegybank alapítványai jogilag és gazdaságilag a jegybanktól teljesen elkülönülten működnek,

az a pénz, amit a jegybank beléjük tett, megszűnt közpénznek lenni.

A módosító azt is kimondja, hogy jegybank döntheti el, hogy nyilvánosságra hozza-e a gazdasági társaságainak azon adatait, amik a jegybank működésével kapcsolatosak. Az adatokat a jegybank akár 10 évre is titkosíthatja.

Átlényegülés a jegybanknál

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a jegybanktörvény módosítása alkotmányellenes. A Transparency International és az MSZP is azt kérték Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a postatörvény és a jegybanktörvény módosítását. Úgy vélik, a módosítók alkotmányellenesek, korlátoznák a közpénzek elköltésének ellenőrizhetőségét, és folyamatban lévő peres ügyekbe avatkoznak be.

Áder Jánosnak lehetősége van visszadobni a jogszabályokat a parlamentnek megfontolásra,

vagy megküldheti őket az Alkotmánybíróságnak ellenőrzésre. Vagy aláírhatja a módosításokat, azok jogerőre emelkednek, és megvalósul a jegybanki közpénzek transzszubsztanciációja.

Sikersztori és fizetésemelés a jegybanknál

A jegybanktörvény ugyanezen módosítása 5 millió forintra emeli a jegybankelnöknek adható havi fizetés maximumát. A jegybankelnök (jelenleg Matolcsy György) a hatályos jogszabályok szerint 2016-ban havonta legfeljebb bruttó 2,5 millió forintot kereshet.

A jegybanktörvény módosítása szerint az MNB alapítványaiban a közpénz átlényegül Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Matolcsy György egyébként épp három évvel ezelőtt, 2013 márciusában vette át a jegybank vezetését, vagyis letelt a hatéves elnöki ciklusa első fele. A jegybank a félidő alkalmából 150 oldalas sikersztorit írt az elmúlt három évről.

Lesz borbolt, de nem jegybanki pénzből

A jegybank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae közleményben elismerte, hogy étterem, kávézó, valamint magyar borokat és a hazai kézműves termékeket népszerűsítő szakbolt és egy angol nyelvű könyvesbolt lesz a Régi Budai Városháza épületében, ahol angol nyelvű interdiszciplináris doktori iskolát hoz létre.

Az alapítvány közlése szerint viszont a kereskedelemi egységeket nem ők fogják üzemeltetni.

Folyik a vizsgálata a jegybankban

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága pénteken első olvasatban tárgyalta a jegybank ingatlangazdálkodással összefüggő tevékenységének vizsgálatáról készült jelentést. A testület egyhangúlag úgy határozott, hogy átdolgozásra visszaadja az anyagot az azt készítő Nyikos Lászlónak.

Magyarország bóvli maradt

Nem vizsgálta a magyar államadós-osztályzatot a Moody's Investors Service a péntek éjszakára kitűzött időpontban. Így továbbra is mindhárom hitelminősítőnél

a befektetésre ajánlott sáv alatt szerepel a magyar adósbesorolás.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína egyébként elsőrendű befektetői államadós-besorolásának kilátását szerdán a Moody's, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy folyamatosan romlanak a költségvetési mérőszámok, és csökkennek a devizatartalékok.

A Moody's minősítette Magyarországot Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Adókedvezmény jár az olimpia támogatóinak

A parlamentre visszatérve, lehetővé tették, hogy társasági adókedvezményt kaphassanak azok a cégek, amelyek 2016-ban és 2017-ben összesen legfeljebb 19 milliárd forinttal támogatják a budapesti olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot. Dénes Ferenc sportközgazdász az Origónak azt mondta, nem érti, miért van szükség erre a trükközésre, szerinte

ha fontos kormányzati cél a budapesti olimpia, akkor közvetlen állami támogatásként oda kellene adni ezeket a pénzeket.

Az állam beruházott

2015 IV. negyedévében a beruházások volumene 7 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva, közölte a KSH. A növekedés elsősorban a költségvetési szervek beruházásainak eredménye. 2015 egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szintén az állami beruházásoknak köszönhetően.

Gáz volt a nemzeti gázcégnél

A Főgáz (a nemzeti közműcég leánya) 2016. február 9. és február 23. között hibás számlákat állított ki egyes diktálós ügyfeleinek. A hiba az E.ON-tól átvett ügyfeleket érintett,

a Főgáz téves adatokat kapott az E.ON-tól.

Az E.ON már átadta a javított adatokat, a Főgáz elkezdte a számlák átvizsgálását. A legtöbb fogyasztó elfogadja, hogy a tényleges mérőállás diktálása eredményeként a következő számlában jóváírják a túlfizetést. Aki viszont azonnali korrekciót kér, annak a Főgáz erre is biztosít lehetőséget.

A Főgáz hibás számlákat állított ki, mert rossz adatokat kapott az E.ON-tól Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Gazdasági Versenyhivatal március 1-jén jóváhagyta a Magyar Áramszolgáltató Kft. 2016. február 19-én aláírt megállapodását a Tigáz Zrt. versenypiaci földgázportfóliójának megvásárlásáról. A tranzakció zárásának várható időpontja 2016. március 31. - közölte az Elmű-Émász. A Magyar Áramszolgáltató az Elmű-Émász leánya, az Elmű-Émász többségi tulajdonosa a nemzeti közműcég.

Kezdődhetnek a kilakoltatások

Március 1-je óta nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult, vagy már el is árverezték az ingatlanukat. Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy tízezrek kerülhetnek az utcára,

a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint a 2016-ban várható kilakoltatások száma nem éri el az ezret.

Kezdődhet a bértárgyalás

A Tescónál március 10-én kezdődnek a bértárgyalások, erre vonatkozóan szóbeli megerősítést kaptak a cégtől - mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A szakszervezet az áruházban és az online kereskedelemben dolgozóknál egyaránt

a 15 százalékos béremelés elérését tűzte ki célul,

az online kereskedelemben szükségesnek tartják a teljesítményre épülő mozgó bér bevezetését, a munkaruha, a megfelelő munkaeszközök biztosítását.

A Tesco március 10-én ül le tárgyalni a szakszervezettel a béremelésről Forrás: MTI/Mohai Balázs

Megdőlt a nyugdíjrekord

Volt egy nyugdíjas, aki 2016 januárjában 1,6 millió forint nyugdíjat kapott, ez új rekord Magyarországon. Az átlagnyugdíj 108 ezer forint, de az éves átlagos nettó fizetés is csak 1,9 millió forint.

Ez elment vadászni

Magyarországon háromszor annyi igazolt labdarúgó van, mint vadász, és az ágazat súlya sem akkora, hogy az akár önálló besorolást érne a KSH-nál. Mindezek ellenére Mészáros Lőrinc vadászati céget alapított.

A felcsúti polgármester éppen akkor lépett, amikor 20 év után átírják a vadászati törvényt,

és újrarajzolják a vadászterületek határait. Az Origónak nyilatkozó vadászok szerint úgy módosul a törvény, hogy akár üzletileg is érdemes lehet belevágni a vadgazdálkodásba.