Újra eladó Szerbia utolsó acélgyára

2016.03.04. 10:01

Háromszor már megpróbálták eladni, ma ismét pályázatot írt ki a szerb gazdasági minisztérium az ország egyetlen acélgyárának privatizációjára.

A szendrői acélgyárat ezúttal 45,7 millió euróért (14,12 milliárd forint) szeretnék értékesíteni, ami a gyár becsült értékének a fele.

A vállalatot tavaly óta holland szakértői menedzsment vezeti a kormány felügyelete és ellenőrzése mellett. A szerb állam a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 1,2 milliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás részeként megvonta a támogatást a veszteséges vállalattól. Belgrád korábban évi 120 millió dollárral szubvencionálta az üzemet.

Ötezer munkahely

A gyár több mint ötezer embert foglalkoztat. Maximális kapacitása 2,2 millió tonna acél lenne, ennyit azonban soha nem termelt még, a legjobb éve 2006 volt, amikor a termelés elérte az 1,7 millió tonnát. 2014-ben 560 ezer tonnát, tavaly pedig ennél valamivel több acélt termeltek.

A vállalat iránt egy kínai cég érdeklődik, ám Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint mielőtt befektetnének, uniós engedélyt kell szerezniük, amely lehetővé teszi működésüket Európában. A tervek szerint a kínai fél a vásárlás után egy acélcsöveket gyártó üzemet is felállítana, amelybe további 300 millió eurót fektetne.

A szendrői acélgyárat először 2003-ban adták el, miután csődbe ment. Az amerikai US Steel 23 millió dollárért vásárolta meg, a vállalat 2012-ig az ország egyik legnagyobb exportőre volt, Szerbia teljes kivitelének 13 százalékát adta. 2012-ben a szerb kormány jelképes összegért (1 dollárért) vásárolta vissza, hogy megmentse, a US Steel ugyanis a csökkenő kereslet és az acél árának csökkenése miatt bezárta volna a gyárat, és ezzel több ezren váltak volna munkanélkülivé.