Újra értékesíthet kötelezőt a Köbe

2016.03.05. 10:08

Újból köthet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület.

A Magyar Nemzeti Bank március 4-én szüntette meg az egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékértékesítéseinek a felfüggesztését. 

Teljesített feltételek

A jegybank még 2015 november 13-án függesztette fel az kgfb-értékesítést a biztosító addigi, nem kellően megalapozott díjpolitikája, a megengedhetőnél lényegesen nagyobb befektetési kockázata és kedvezőtlen tartalékhelyzete miatt.

Az MNB emellett olyan pénzügyi terv benyújtására kötelezte a biztosítót, amivel maximum 6 hónap alatt megszüntethető a megállapított tartalékhiány.

A korábbi felfüggesztés nem vonatkozott a kgfb-n kívüli egyéb biztosításokra, és a jegybanki ideiglenes intézkedés időszakában a KÖBE-nek meglévő, díjjal fedezett kgfb-szerződései esetében természetesen teljesítenie kellett a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatásokat.

A biztosító díjpolitikája ezúttal zöld utat kapottForrás: MTI

Korrigálták magukat

A KÖBE benyújtotta az előírt pénzügyi tervet a jegybankhoz, ami ezt követően hatályba is lépett. Emellett a társaság új kgfb-díjtarifákat hirdetett meg, és elkészítette az utóbbiakat megalapozó díjkalkulációját.

A jegybank szerint mindezek az intézkedések alkalmasak arra, hogy megakadályozzák a megszüntetett tartalékhiány újratermelődését. 

Az MNB emellett egy havonta teljesítendő rendkívüli adatszolgáltatást írt elő a KÖBE-nek, amiben  a biztosító állományváltoza, az új szerződéskötések és a már megszűnt vagy a jövőben felmondani szándékozott szerződésállomány adatsora nyomon követhető.