Új dimenzióba léptek a magyar-azeri kapcsolatok

ALIYEV, Ilham; Orbán Viktor
Baku, 2016. március 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatáson Azerbajdzsánban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ilham Alijev azeri elnök tárgyalása az elnöki palotában Bakuban 2016. március 6-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Nagy lehetőség előtt áll a magyar-azeri együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent - mondta Orbán Viktor vasárnap Azerbajdzsánban. A látogatáshoz időzített magyar-azeri üzleti fórumon a külügyminiszter is arról beszélt, hogy Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A kormányfő az országban tett kétnapos hivatalos látogatása keretében Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Baku melletti elnöki palotában. A megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában kiemelte: Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre.

Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Magyar Érdemrend kitüntetést Ilham Aliyev azeri elnök feleségének Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Stratégiai kapcsolatok

Ilham Aliyev kiemelte: Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, kapcsolataik stratégiai jellegűek.

A miniszterelnök szerint a világ nem könnyen ismeri el a sikert, azonban előbb-utóbb a munka és a siker utat tör magának. Ezt látni Azerbajdzsán esetében is, amelynek elismertsége, súlya és tekintélye jelentősen megnőtt az elmúlt években.

Európából nézve stabil, kiszámítható, sikeres, a Kelet és Nyugat közötti együttműködést elkötelezetten szolgáló országot látnak, amelynek világos szellemi háttere van, mégis képes magába foglalni az európai politikai rendszerek sok sajátos elemét, és ez értékelte fel a súlyát az elmúlt években - mondta Orbán Viktor.

Különleges év

Az Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos hivatalos azerbajdzsáni látogatása alkalmával tartott üzleti fórumon beszédet mondott Szijjártó Péter. A külügyminiszter kiemelte: 2015 különleges év volt Magyarország, Európa és a világ számára, olyan kihívásokkal szembesültek tavaly, amelyekre nem számítottak, és hogy sikeresek legyenek, miközben megfelelnek a kihívásoknak, kiszámítható partnerekre van szükség.

Orbán Viktor Ilham Aliyev azeri elnökkel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Öt terület

Szijjártó Péter azt mondta, meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját. Öt olyan területet azonosítottak, amelyen szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat: az IT-szektor, az infrastruktúra-fejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság.

A magyar-azeri kapcsolatok alapja szerinte a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki.

Baku megbízható barát Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Úgy vélte, nem lehet figyelmen kívül hagyni a világ változásait, figyelembe kell venni a világgazdaság és a világpolitika fejleményeit, és mindennek ösztönöznie kell a kétoldalú együttműködést, mert így mindkét ország könnyebben nézhet szembe a kihívásokkal.

Szijjártó úgy véli, hogy a Wizz Air hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését.

Új dimenzió

Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép, ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá. Az egyik a mezőgazdaságot érinti, az egyszerű kereskedelem és export helyett magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén.

A miniszterelnök megkoszorúzta a Hősök emlékművét Bakuban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Aláírtak megállapodást az úgynevezett okos város koncepciókról is, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba. Emellett két megállapodást írtak alá az IT-területen: az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt, valamint az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra történő áthelyezésével kapcsolatban született egyezmény.

A kormányfőt a felesége is elkísérte Bakuba Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Szijjártó Péter kiemelte: ez a négy megállapodás biztosítja, hogy a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági együttműködés idén magasabb értékeket érhet el, mint tavaly, dacára annak, hogy az olajárak alacsony szintje és a helyi valuta leértékelése kifejezetten a külkereskedelmi tevékenység ellen hat Azerbajdzsánban.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy 44 magyar vállalat 49 üzletembere vesz részt a fórumon, valamint 116 azeri vállalat képviselteti magát az eseményen.