Ettől a csoktól fázni fog

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A megújult családok otthonteremtési kedvezményének könnyített feltételeitől a pályázók körének bővülését és az építőipar fellendülését is várja az építőipari szakma. Attól viszont tartanak, hogy az energiahatékonysági enyhítés miatt tovább nő a korszerűtlen ingatlanok száma.
Vágólapra másolva!

A könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a csok összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból

- vélik szakemberek.

A külső szigeteléssel is jelentősen csökkenthető a fűtésszámla Forrás: MTI/Beliczay László

Mivel a jogszabály nem írja elő, így az ingatlantulajdonosok felelős, hosszú távra szóló döntésén múlik majd, hogy új otthonuk ne legyen energiapazarló. Ehhez ugyan további befektetés szükséges a tulajdonosok részéről, de a hőszigeteléssel megtakarítható, akár a fűtésköltségek fele is.

Támogatásból építünk energiapazarló épületeket

Előzetes kalkulációk szerint az új csok 3000-rel több új ingatlan építését teszi lehetővé, de 2020-ra a jelenlegi 8-9 ezerről akár 25 ezerre is nőhet az újonnan épített otthonok száma. A Knauf Insulation szakértői szerint a januártól életbe lépett csok energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére motiválnak.

Az áfacsökkentés segíthet

A nemzetgazdasági miniszter decemberben az áfacsökkentés bejelentésekor nem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Erre égető szükség van, mert a jelenlegi családi ház állomány energetikai szempontból rendkívül rossz képet mutat, mindössze

10,7 százalékuk számít energetikai szempontból korszerűnek.

A legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ez a rossz műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása jelentené.

A új csok miatt korszerűtlen házak tömegei épülhetnek Fotó: Szabó Gábor - Origo



A statisztikák szerint

évente 38 ezer ingatlant újítanak fel.

Ha ezekre is kiterjesztenék a csokot illetve az áfavisszatérítést, az lehetőséget nyújthatna ahhoz, hogy hazánkban az energiapazarló épületek európai összehasonlításban is kiemelkedően magas száma csökkenjen.

A családoknak azonban ezek a beruházások megterhelőek, a legtöbben pedig még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, ha állami pénzügyi segítséget kapna.