Az államtitkár válaszolt rá, mennyiért adja a gázt Oroszország

2016.03.07. 13:44

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint üzleti titok, hogy Oroszország mennyiért ad el gázt Magyarországnak, az információ nyilvánosságra hozása nemzetgazdasági érdekeket is sértene. Az államtitkár szerint az árképlet kedvező, a megállapodás a biztonságos ellátás alappillére. A megállapodás az 1996-ban kötött 20 éves szerződés kiterjesztése, Magyarország 2019-ig felhasználhatja azt a gázmennyiséget, ami a vártnál alacsonyabb fogyasztás miatt beragadt. 

"A földgázbeszerzési szerződések főbb feltételeit más kereskedelmi szerződésekhez hasonlóan és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szerződő felek üzleti titokként kezelik. A piaci tevékenységet végző Magyar Földgázkereskedő Zrt. gazdasági érdekeit aránytalanul sértené, akár el is lehetetleníthetné, ha piaci versenytársai tudomást szereznének a kereskedelmi szerződései kondícióiról" - válaszolta Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára Oláh Lajos képviselő írásbeli kérdésére.

Hátrányos lenne 

Az államtitkár szerint az Oroszországgal kötött gázszerződések részleteinek nyilvánosságra hozása nemzetgazdasági szempontból is hátrányos lenne", mert a szerződések jelentős nemzeti vagyont képviselnek, és nyilvánosságra hozásuk rontaná Magyarország tárgyalási pozícióit. 

Kedvező alappillér 

Az államtitkár arról azért biztosította Oláh Lajost, hogy a gáz árát a magyar fél számára kedvező árképlet határozza meg". Fónagy János szerint a megállapodás a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásának alappillére". 

Lehet, hogy van kötelező mennyiség 

Az államtitkár válaszából annyi még kiderül, hogy a megállapodás az 1996-ban 20 évre kötött gázszerződés kiterjesztése 2019-ig, nincs szó új szerződésről. A megállapodás lehetővé teszi annak a gázmennyiségnek a felhasználását, amit Magyarország az elmúlt években a fogyasztás visszaesése miatt nem használt fel. 

A gázszerződés meghosszabbításáról Orbán Viktor egyezett meg Vlagyimir PutyinnalForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felhasználás 2019-ig az alacsonyabb fogyasztáshoz igazodik, az államtitkár azt nem árulta el, van-e kötelező éves átvételi mennyiség. 

A megállapodás a magyar földgáztárolókat nem érinti. 

Az Orbán–Putyin-találkozó után

Oláh Lajos az után fordult írásbeli kérdéssel Orbán Viktorhoz, hogy a miniszterelnök személyesen tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A miniszterelnök helyett a NFM államtitkára válaszolt. Oláh Lajos arra is rákérdezett, van-e a szerződésnek titkos záradéka, erre nem kapott választ. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK