Az államtitkár válaszolt rá, mennyiért adja a gázt Oroszország

Orbán Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2016. február 17. A hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón az orosz elnök Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint üzleti titok, hogy Oroszország mennyiért ad el gázt Magyarországnak, az információ nyilvánosságra hozása nemzetgazdasági érdekeket is sértene. Az államtitkár szerint az árképlet kedvező, a megállapodás a biztonságos ellátás alappillére. A megállapodás az 1996-ban kötött 20 éves szerződés kiterjesztése, Magyarország 2019-ig felhasználhatja azt a gázmennyiséget, ami a vártnál alacsonyabb fogyasztás miatt beragadt. 
Vágólapra másolva!

"A földgázbeszerzési szerződések főbb feltételeit más kereskedelmi szerződésekhez hasonlóan és

A piaci tevékenységet végző Magyar Földgázkereskedő Zrt. gazdasági érdekeit aránytalanul sértené, akár el is lehetetleníthetné, ha piaci versenytársai tudomást szereznének a kereskedelmi szerződései kondícióiról" - válaszolta Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára Oláh Lajos képviselő írásbeli kérdésére.

Hátrányos lenne

Az államtitkár szerint az Oroszországgal kötött gázszerződések részleteinek nyilvánosságra hozása

mert a szerződések jelentős nemzeti vagyont képviselnek, és nyilvánosságra hozásuk rontaná Magyarország tárgyalási pozícióit.

Kedvező alappillér

Az államtitkár arról azért biztosította Oláh Lajost, hogy a gáz árát

Fónagy János szerint

Lehet, hogy van kötelező mennyiség

Az államtitkár válaszából annyi még kiderül, hogy a megállapodás az 1996-ban 20 évre kötött gázszerződés kiterjesztése 2019-ig, nincs szó új szerződésről. A megállapodás lehetővé teszi annak a gázmennyiségnek a felhasználását, amit Magyarország az elmúlt években a fogyasztás visszaesése miatt nem használt fel.

A gázszerződés meghosszabbításáról Orbán Viktor egyezett meg Vlagyimir Putyinnal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felhasználás 2019-ig az alacsonyabb fogyasztáshoz igazodik, az államtitkár azt nem árulta el, van-e kötelező éves átvételi mennyiség.

A megállapodás a magyar földgáztárolókat nem érinti.

Az Orbán–Putyin-találkozó után

Oláh Lajos az után fordult írásbeli kérdéssel Orbán Viktorhoz, hogy a miniszterelnök személyesen tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A miniszterelnök helyett a NFM államtitkára válaszolt. Oláh Lajos arra is rákérdezett, van-e a szerződésnek titkos záradéka, erre nem kapott választ.