Varga Mihály ilyet még nem látott a büdzsében

Varga Mihály autóban elektromos autó FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ politikus rendezvény SZEMÉLY személyautó
Budapest, 2015. november 14. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ül egy elektromos autóban a következő héten megrendezendő Új úton az elektromobilitás az Európai Unióban című konferencia és családi nap felvezetéseként megrendezett elektromosautó-felvonuláson a fővárosi Felvonulási téren 2015. november 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Történelmi eredmény Varga Mihály szerint, hogy az év első két hónapjában pozitív mérlege lett az államháztartásnak. Az adatok jegyzése, 1998 óta ugyanis erre még nem volt példa a magyar költségvetésben.
Vágólapra másolva!

A január-februári többlet 14,8 milliárd forintra teljesült, ami egyértelműen jelzi a kiszámítható és felelősségteljes államháztartási gazdálkodást.

A foglalkoztatás húzza az adatot

Az idei év első két hónapját a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 42,2 milliárd forintos többlettel zárták. A központi alrendszer február havi egyenlege 77,4 milliárd forintos deficitet mutatott, amely viszont lényegesen alacsonyabb az előző évi februári, 256,9 milliárd forintos hiánynál. Összevetésként: egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 310,7 milliárd forintot tett ki.

Már közel két éve

4 millió fő felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon,

így mind a bérekhez, mind pedig a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) folyamatosan növekednek. Ezek mellett a feketegazdaság elleni kormányzati intézkedéseknek (pl. EKÁER, on-line pénztárgépek) is köszönhető, hogy érezhetően javul az adófizetési morál – mutatott rá Varga Mihály.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hiány nélküli működés kell

Az utóbbi évek költségvetéseit rendre csökkenő mértékű hiány-tervezés, valamint a vártnál kedvezőbb ténylegesen elért deficit jellemzi. A nemzetgazdasági miniszter szerint elérendő cél, hogy a magyar állam működése hiány nélkül történjen, illetve hosszú távon az, hogy a jövő felélése és az adósságtermelés helyett a kiadások finanszírozását mindinkább a bevételek fedezzék, több teret engedve ezzel a gazdasági fejlesztéseknek és a munkahelyteremtésnek.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra a GDP 2 százaléka.

Ennek eléréséhez a stabil államháztartási bevételek, a hazai gazdaság teljesítménye és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések jelentenek garanciát – szögezte le Varga Mihály.